NASA Ay’a dönüyor
 

NASA beklenen Ay planını açıkladı. Buna göre 2018’de Ay’a insanlı uçuş düzenlenecek ve kolonileşmenin ilk adımları atılacak. Planlanan insanlı Ay uçuşları, Mars uçuşlarından önce bir deneme niteliği de taşıyacak. Öte yandan 104 milyar dolarlık projenin politik çekişmelerin kurbanı olmasından korkuluyor.

Geçen sene ABD Başkanı George W. Bush, 2020 gibi Ay’a insanlı uçuşların tekrar başlaması için NASA’ya çağrıda bulunmuştu. O zamandan bu yana planlar yapan NASA, sonunda projenin detaylarını açıkladı. NASA’nın uzun vadeli planlarına göre Ay’a, 2018’e kadar her şeyiyle hazır olan, baştan aşağı yeniden tasarlanmış bir uzay mekiği ile gidilecek.

NASA’nın uzun vadeli planları, eski ve yeninin teknolojilerin karışımı niteliğinde olacak. NASA’nın 30 yıllık uzay mekiği teknolojisinin yerine CEV (Crew Exploration Vehicle / İnsanlı Keşif Aracı) isimli tekrar kullanılabilir bir uzay aracı geliştirilecek. İnsanlı Ay uçuşlarında 4 astronot taşıyabilecek olan CEV, daha sonrası için düşünülen Mars görevleri için de 6 kişi taşıyabilecek.

Yeni araç geçmişten esintiler de taşıyacak. CEV’in tasarımı Ay’a ilk insanı taşıyan efsanevi Apollo uzay mekiğinin dış görünüşüne benzeyecek. Fakat merkezinde CEV bulunacak olan yeni taşıma aracı, Apollo uzay mekiğinden 3 kat daha büyük olacak.

CEV, Ay’ın yörüngesine ulaşmak için astronotlara güneş enerjisinden faydalanan paneller sunacak. Astronotları Ay’a indirecek olan ayrı bir araç ise metan gazı ile çalışacak. Bu esnada CEV, otomatik pilot eşliğinde Ay’ın yörüngesinde seyredecek. Apollo’nun sadece Ay’ın ekvator bölgesine iniş gerçekleştirmesinin aksine CEV, sahip olacağı yeterli derecede yakıt ile Ay’ın herhangi bir yerine iniş gerçekleştirebilecek.

CEV’in deneme niteliğindeki ilk görevi Dünya yörüngesinde gerçekleşecek. Açıklamalara göre bu deneme 2012’den önce gerçekleşmeyecek.

Öte yandan çeşitli otoriteler, böyle büyük bir projenin politik çekişmelerin kurbanı olabileceğinin altını çiziyor. Projenin açıklanan 102 milyar dolarlık bütçesinin oldukça mütevazı sayılabileceği belirtilerken, bütçenin kabarması durumunda politikacıların bunu kendi lehlerinde kullanarak politik gerilim yaratabileceği yorumları yapılıyor.
Kaynak:Hürriyet 20 Eylül 2005

 
Süper Teyze 388
Sevgi,yaşlı ninesine sordu : - Nasıl nineciğim, yeni televizyonundan memnun musun ? - Çoook, çoook, dedi yaşlı kadın. Hele karşısına geçip gözlerimi kapattığımda tam da çok sevdiğim eski rad devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.