Bataklık, filmlerdeki gibi insanları yutmaz
 

Bataklıkların filmlerde ve çizgi romanlardaki gibi insanları yutmadığı kanıtlandı. Araştırma hem bataklığa düşen bir kovboyun ‘şapkasına kadar batmadığını’, hem de ‘boynuna kadar battıktan sonra çekilip kurtarılamayacağını’ kanıtladı.

PARİS’teki Ecole Normal Supèrieure üniversitesi bilim adamlarından fizikçi Dr. Daniel Bonn’un araştırması, insanların bellerini aşana kadar bataklığa batmasının da, beline kadar batmış birinin çekilerek çıkarılmasının da imkansız olduğunu gösterdi. Buna göre bataklıktaki birini kamyonla ya da atla çekmek orada bırakmaktan daha tehlikeli. Karşılıklı kuvvetler yüzünden çekilen kişi, ikiye bölünebilir. Bir insanı buradan çekmek, bir otomobili çekmek kadar kuvvet gerektiriyor.

ÇIRPINMA BATIRIR

Ancak araştırma, bataklıkla ilgili inanışlardan bir tanesinin doğru olduğunu da ortaya koydu: Çırpınmak ve tepinmek sizi daha fazla batırır. Çünkü bataklığı oluşturan kum, kil ve su karışımının bir cismi içine çekmesini sağlayan şey, ‘hareket’.

Bonn’un araştırması, kahramanın bataklıkta boğulduğu ya da kurtarıldığı birçok film sahnesinin yanlış olduğunu ortaya koydu. En ünlü örneklerden biri 1959’da çekilen ‘Baskerville’lerin Köpeği’ adlı filmde bir kadının boğulduğu sahne. Bir de Peter Cushing’in oynadığı Sherlock Holmes’un boğulmaktan son anda kurtulması. ‘Arabistanlı Lawrence’, ‘Flash Gordon’ ve ‘King Solomon’s Mines’ de bu tür bataklık sahnelerine yer verilen filmlerden.

HAREKET ETMEYİN

Dr Bonn, araştırmasını yapmak için laboratuvarda bir bataklık oluşturdu. Farklı yoğunluklardaki cisimlerin bataklığa ne kadar battığını ve bataklığa giren bir cismin nasıl çıkarılacağını bu yapay ortamda ölçerek çalıştı. Bonn’un ararştırmasının sonuçları Nature Dergisi’nin son sayısında yayınlandı. Araştırmaya göre bataklık, yüzeydeki bir hareket tarafından tetiklendiği zaman üzerindeki herhangi bir cismi kolayca içine doğru çekiyor. Daha sonra kum ve kil, bu karışımın dibine çöküyor ve daha fazla batmayı önleyen kalın bir tortu oluşturuyor. Bu durum batmayı engellediği kadar içinden çıkmayı da zorlaştırıyor. Bir şeyin ne kadar dibe batacağı, yoğunluğuna ve ne kadar hareket ettiğine bağlı.

KURTULMAK MÜMKÜN

Dr. Bonn’a göre bir insan beline kadar bataklığa battığında daha fazla batmayacağını bilerek rahat nefes almalı. Bu kişinin dışarı çıkabilmesi için ayaklarını hafifçe oynatarak kenarlara su girmesini sağlaması gerekiyor. Daha sonra kendini santim santim yukarıya çekebilir. Boğulmak ise, yalnızca baş aşağı bataklığa düşmekle mümkün.  
Kaynak:Hürriyet 2 Ekim 2005
 

 
Süper Teyze 80
Mehmet, akşam yemeğinden sonra televizyon seyretmeye hazırlanan babasına yaklaştı : - Babacığım, öğretmenimiz seni veli toplantısına bekliyor ! Babası sevindi : - Çok iyi oğlum. Toplantıda  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.