’Soru sormayınca yaşam bitiyor’
 

Oyun Atölyesi’nin sahnelediği, Türkiye’de ilk kez oynanan "Jeanne D’Arc’ın Öteki Ölümü" izleyiciye din, iktidar, vatanseverlik, milliyetçilik gibi "hassas" konuları sorgulatmayı amaçlıyor.

Oyun Atölyesi yeni sezonu Bulgar yazar Stefan Stanev’in "Jeanne d’Arc’ın Öteki Ölümü" adlı oyunuyla açtı. Türkiye’de ilk kez oynanan oyun, "Ya Jeanne d’Arc bir çatışmada ölseydi" varsayımından yola çıkarak kahramanlık, iktidar, din, milliyetçilik gibi kavramları tersyüz ediyor.
Savaşta ölen Jeanne d’Arc’ın kahramanlaşmasından korkan engizisyon parlak bir fikir buluyor: Zinadan ölüme mahkûm olmuş Jeannette adlı bir kadın aktristen Jeanne d’Arc taklidi yapmasını istiyorlar. Eğer rolünü iyi oynar, af diler, Jeanne d’Arc’ı halkın gözünde küçük düşürmeyi becerirse hayatını bağışlayacaklar. Sonrası Jeannette’e kalıyor. Ya hayatı seçecek, ya onurunu... İktidarını kaybetme paniği içindeki tanrı ile oportünist halkın temsilcisi cellat da ona yolculuğunda eşlik ediyorlar. Oyunu Kemal Aydoğan sahneye koyuyor; Haluk Bilginer tanrı, Güven Kıraç cellat rolünde. Jeanne d’Arc ya da Jeannette de Ankara Devlet Tiyatrosu sanatçısı Tülay Günal.
Kaynak:Milliyet 10 Ekim 2005

 
Süper Teyze 423
 Cenk’in annesi arkadaşına dert yanıyordu : - Sorma şekerim, bizim oğlan 14 yaşına geldi. Dersleri de fena değil. Ama hala saati söylemeyi bilmiyor ! Saatin kaç olduğunu soran olunca donup kal devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.