Şoförsüz yarıştılar
 

2015 yılında, karada kullandığı araçların üçte birini ‘insansız’ hale getirmeyi hedefleyen ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, 2 milyon dolar ödüllü sürücüsüz ‘robot yarışı’ düzenledi.

Nevada’daki Mojave Çölü’nde yapılan 212 kilometrelik yarışta, gelişmiş bilgisayarlarla denetilen insansız motorlu araçlar, sarp tepeleri, çetin engelleri ve tünelleri aşarak hedefe ulaştılar. Çöl yarışı, bilim adamlarına, bir gün savaşların ‘tamamen askersiz yapılabileceği’ konusunda oldukça umut verdi. Yarışta yer alan araçlara, ne uzaktan kumanda yoluyla ne de başka bir şekilde müdahalede bulunuldu. Stanford Üniversitesi’nden Sebastian Thrun ‘İmkansızı başardık’ dedi. Stanford’un bir Volkswagen’den imal ettiği ‘Stanley’ adındaki robot çöl yarışını birinci bitirdi.

Gönüllerdeki Ford kazanamadı

Hummer’dan üretilen ‘H1ghlander’ ve Humvee’den yapılan ‘Sandstorm’ adlı robotlar ise Stanley’i izledi. Stanley, 164. kilometrede, H1ghlander’ı geçti. Katrina kasırgasının vurduğu bölgede imal edildiği için yarışın duygusal favorisi olan ‘Ford Escape’ türü robot ise dördüncü olabildi. Pentagon’un araştırma-geliştirme kolu olan DARPA’nın, Stanley robot aracını üreten Stanford Üniversitesi ekibine iki milyon dolar ödül vermesi bekleniyor.

Savaşlarda kullanılacak

Volkswagen’den üretilen Stanley robot aracını Stanford Üniversitesi geliştirdi. Pentagon, insansız robot araçlarla, öncelikle savaş alanındaki can kaybı ve yaralanmaları azaltmak istiyor.
Kaynak:Hürriyet 10 Ekim 2005


 
Süper Teyze 34
Öğretmen Türkçe dersinde çocuklardan ailelerini tanıtan birer kompozisyon yazmalarını istemişti. Kağıtları okuduktan sonra sınıfta değerlendirmeye başladı : - Zeynep kızım, sen tam 7 tane kardeşin  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.