“Yeşil” Binalar Çevreyi Korumaya Yardım Edebilir.
 

Bu günlerde ‘yeşil yapı’ kelimeleri, resimdeki bir renkten çok daha fazla şey ifade edebilir. Yeşil yapı aynı zamanda çevreyle dost evleri, fabrikaları ve ofisleri kapsıyor.

Yeşil yapı, “toprak parçasındaki etkileri  azaltmak” anlamına da geliyor. Diyor Washington’ daki Birleşik Devletler Green Building Council’ den Taryn Holowka.

Holowka’ nın dediğine göre Birleşik Devletler elektrik üretiminin    % 65’ i binalar için kullanılıyor.

Fakat yeşil yapılar su ve enerji tüketimini azaltabilir. Aynı zamanda insanlar arabalarını daha az kullansın diye bu binalar metro ve otobüsler gibi halkın ulaşım yerlerinin yakınlarında kuruluyor. Bu çevre için iyi olacak çünkü arabalar benzin gibi doğal kaynakları kullanırlar ve çevreyi kirletirler.

Yeşil binalar gelecekte genişletilebilecek alanlara kuruluyor ve böylece binalar ormanları ve doğal yaşamı yok etmiyor.

Marty Dettling, bu fikirleri ortaya koyan bir bina proje yöneticisi. Solaire , ülkenin oturulan ilk yeşil yüksek binasının adı.

Dettling’ e göre “ Enerji tüketimimizin 1/3 ünü geri kazanırız ve su tüketimimizin de % 50 sinden tasarruf ederiz.”

The Solaire, güneş enerjisi kullanarak, enerjide tasarruf yapacak.

“Binanın bir yüzü güneş panelleri dediğimiz  panellerle kaplı. Bu paneller güneş ışığını emiyor ve elektrik enerjisine çeviriyor.” Diye açıklıyor Dettling.

Solar aynı zamanda insanlar odadan çıktıklarında ışığı otomatik olarak kapayacak. Buna ek olarak binanın birçok camı var. Bu insanlara gün boyunca lamba ışığı yerine gün ışığını kullanmalarını sağlayacak.

The Solaire suyu tekrar kullanarak tasarruf sağlayacak.Bina, kullanılmış suyu alıp, duşlara ve tuvaletlere tekrar yollayacak.

Holowka çocukların normal evlerinde yaşarken de daha yeşil bir bina yapabileceklerini söylüyor. Kullanmadığınızda su musluklarını kapatırsanız veya odadan çıktığınızda elektriği söndürürseniz çevreye faydalı olursunuz.

Şimdilik kimse yeşil binalara talep göstermiyor. Bazı insanlar yıllar sonra güneş enerjisi panel fiyatlarının geleneksel enerji kaynaklarından daha pahalı olacağını düşünüyor.

Ne olursa olsun Holowka gelecekte yeşil binaların yaygınlaşacağını düşünüyor.

Kaynak:http://news.nationalgeographic.com/kids/2004/04/greenbuilding.html

 
Süper Teyze 203
Okulun ilk haftasının ardından babası Meriç’e sordu : - Anlat bakalım oğlum, okulundan  memnun musun ? - Evet, dedi oğlan. - Geçen hafta neler öğrendiniz bakalım ? - Çok şey, dedi M devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.