Yıldız oluşumunda yeni teori
 

Chandra teleskobu tarafından elde edilen son görüntüler yıldız oluşumları konusunda yeni ve umulmadık bir teoriye destek veriyor.

Kızılötesi ve X ışını gözlemleri, Samanyolu galaksisinin merkezinde yer alan Sagittarius A kara deliğinin etrafınaki büyük bir gaz kütlesinden oluşmuş devasa yıldızları gösteriyor.

Yıldız oluşumlarını açıklayan standart modele göre, yıldızları oluşturan gaz bulutlarının süper kütlesel kara delikten dalgasal güçlerle kopması gerekiyor. Sagittarius A’nın etrafındaki yoğun gaz kütlesinin çekim gücü dalgasal güçleri dalgasal güçleri dengeleyerek yıldızların oluşmasına izin veriyor. Kara deliğin dalgasal güçleri ve gaz kütlesinin çekim gücü arasındaki gerilim aynı zamanda normalden daha büyük devasa yıldızların oluşmasını da kolaylaştırıyor.

Yıldız oluşumunu açıklayan bu model, neredeyse tüm galaksilerin merkezinde bulunan süper kütlesel kara deliklerin pek çok gizeminin çözülmesini de sağlayabilir. Devasa yıldızlar süpernova olarak patladığında, galaksi merkezinde oksijen ve demir gibi ağır elementler yayıyorlar. Bu da süper kütlesel kara deliklerin etrafından gözlenen bu tip elementlerin varlığını açıklayabilir.

Chandra teleskopunu kullanarak kara deliğin yakınındaki yıldızları keşfeden astronomlardan Sergei Nayakshin, kara deliklerin genellikle yıkıcı etkileriyle bilindiklerini hatırlatarak, “Bu kara deliğin, yeni yıldızların oluşmasını sağlaması dikkat çekici” diye konuştu.

İngiltere’deki Leicester Üniversitesi’nde görev yapan Nayakshin, Güneş’in çevresindeki gezegenler gibi bu yıldızların da kara deliğin çekiminde kalmak için yeterli yakınlıkta olduğunu belirtti. Dünya, kara deliğin bulunduğu Samanyolu’nun merkezine yaklaşık 26 bin ışık yılı mesafede bulunuyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 14 Ekim 2005

 
Süper Teyze 23
Anneannesi örgü örüyor, Derin de onun yanında oyuncakları ile oynuyordu. Anneanne bir ara : - Oğlum camı kapatır mısın lütfen ? Dışarısı çok soğuk, dedi. Derin çok şaşırmiştı : - Sana inanamıyorum  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.