Felsefeyi kitlelere taşıyan bir opera
 

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde izleyiciyle buluşacak "Sihirli Flüt"ü sahneye koyan Aytaç Manizade, oyunun "çeşitli sınavlarla tutkulardan arınmayı, mükemmele ulaşmayı" işlediğini söylüyor.

Halka hitap eden bir tiyatronun yöneticisi olan Emanuel Schikaneder ekonomik sıkıntı içindedir. Dostu Mozart’tan seyircilerin hoşuna gidecek, eğlenceli, mitolojik öğelerle, masallarla süslü bir opera yazmasını ister. O ana dek hep aristokrasiye yönelik eserler yazan Mozart, dostunun isteğini kırmaz ve ilk kez ticari bir tiyatro için, geniş kitlelere hitap eden bir eser yazar: "Sihirli Flüt".
İlk kez 1791’de Viyana’da sahnelenen eser, büyük bir beğeni toplar. Ve o günden bugüne sürekli repertuvarlara alınan, hemen hemen herkes tarafından sevilen bir eser olur. Mozart’ın iyilik ve kötülüğün savaşını sembolik anlatımlarla işlediği 2 perdelik eseri şimdi de İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nde izleyiciyle buluşacak.
Kaynak:Milliyet 18 Ekim 2005

 
Süper Teyze 362
Cem kardeşi Sevcan’a ilginç bilmecelerinden birini sorar : _ Söyle bakalım ufaklık ! Sarı, kırmızı, sarı, yeşil sonra yeniden sarı ve yeşil ne demek ? Biraz düşündükten sonra : - Bilemedim, devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.