Bademciklerini Aldırıp İyi Uyuyan, İyi Gelişiyor - 2
  Uykusunda altını ıslatan çocuklarda da uyku hastalığı var mıdır?
Uykusunda altını ıslatan ve tedavisi başarısız olan birçok çocuğun uykuda solunum problemi olduğunu biliyoruz. Bu sorunun çözülmesi ile, hem çocuğu hem de aileyi sıkıntıya sokan şikayetten çoğu zaman kurtulmak mümkün oluyor. Ayrıca diş gıcırdatan çocuklarda da bu sorun belirti sayılabiliyor.
Uyku sorunundan şüphelenen aileler çocuklarını hangi doktora götürsünler?
Öncelikle çocuk doktoruna başvurmaları gerekir. Eğer herhangi başka bir hastalıktan kaynaklanmıyorsa, uykusuzluk sorununda genellikle sebep geniz eti yada bademciğin, olması gerekenden büyük olmasıdır. Çünkü ani çocuk ölümleri gibi dünyanın en kötü sorunlarından biri, uzamış apneler nedeniyle olmaktadır.
Uyku hastalığının tedavisi çocuklarda da büyükler gibi mi yapılıyor?

Çocuğun yaşının tedavi seçeneğinin belirlenmesinde önemi büyüktür. Normal olarak 11 yaşından sonra geniz eti ve bademcikler küçülecektir ve şikayetler kendiliğinden geriler. Ama çocuk üç yaşından büyükse ve bu şikayetlerden çok sıkıntı çekiyorsa, sorunu oluşturan etkene yönelik tedavi yapılmalıdır. Bu; geniz etinin, bademciğin alınması yada burundan veya ağızdan solunum almasını engelleyen hastalığın tedavisini ortadan kaldırmak şeklinde olabilir. Birçok hastada farkedilmemiş veya tedavisi yetersiz yapılmış alerjik burun hastalığının ilaçla tedavisi de uyku sorununu çözebilir.
Ergenlik döneminde beliren uyku sorunu neden kaynaklanır?
Ergenlik çağında da uyku sorunları erişkinlerinkine çok benzerlik gösterir. Ancak buradaki önemli nokta; tedavide çok acele davranılmamasıdır. Genel anlamda günlük hayatı çok bozucu şikayetler oluşturmuyorsa, vücudun gelişimini tamamlamasını, büyümenin sonlanmasını bekleyip, erişkin yaş dediğimiz 17-18’ e geldikten sonra tedaviyi planlamaktayız. Eğer uyku sorunu, solonum bozukluğundan yani burundan kaynaklanıyorsa ve ilaç tedavisiyle bunu sonlandıramıyorsak, nefes alma sorununu gidermeye yönelik sınırlı operasyonlar, az da olsa yapılabilir.

Kaynak: Sabah-Günaydın 31.03.2004

 
Süper Teyze 370
Öğretmen Türkçe dersinde anlatacaklarını bitirdikten sonra, dersin başından beri arkadaşlarıyla sohbet eden ve kendisini hiç dinlemeyen Bora’yı tahtaya kaldırdı : - Neden dersi dinlemiyorsun oğlu devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.