Mercan kayalıkları tehlikede
 

Dünyadaki mercan kayalıklarının yarısının, özellikle iklim değişikliği gibi çevre değişimlerine karşı önlem alınmadığı sürece, 2045 yılına kadar yok olabileceği bildirildi.

 Merkezi İsveç’teki Dünya Doğal Kaynakları Koruma Birliği, mercan kayalıklarını, balık ticareti ve kirlenmeden korumak için mercan kayalıklarının ağarma olarak bilinen ölümcül sürece karşı daha direnişli olabileceği, korunaklı deniz bölgeleri oluşturulması çağrısında bulundu.

WCU Deniz Çevre Programı Başkanı Carl Fustaf Lundin, dünyadaki mercan kayalıklarının yüzde 20’sinin fiilen yok olduğunu, diğer yüzde 30’unun, gelecek 20 ila 40 yıl içinde tedbir alınmazsa ciddi biçimde azalacağını, iklim değişikliğinin mercan kayalıklarının yok olmasındaki en büyük faktör olduğunu söyledi.

Birçok mercan kayalığı, denizlerde yüzey ısısının yükselmesi ve iklim değişikliğine bağlı olarak güneş ışığının seviyesinin artmasının yol açtığı ağarma nedeniyle ölüyor. Isı yükseldiğinde, gıda ve renk için mercan kayalıklarına bağlı su yosunlarının ölümü mercan kayalıklarının ağarmasına yol açıyor. 10 haftanın üzerinde süren ağarma sonunda mercan kayalıklarını öldürüyor.

Lundin, kitlesel mercan kayalıklarının ağarmasının gelecek 50 yılda düzenli bir vaka halini alacağının tahmin edildiğini de belirtti.

WCU’nun hazırladığı Mercan Kayalıkları ve Ağarmaya Direniş adlı raporda, korunaklı deniz bölgelerinin, kirlenme ve aşırı avlanmanın etkilerinin azaltılmasıyla mercan kayalıkları ekosistemleri üzerindekibaskının hafifleyeceği ifade edildi. Raporda, iklim değişikliği karşısında, mercan kayalıkları dahil bütün önemli deniz ekosistemlerini kapsayan küresel deniz koruma bölgeleri şebekesi kurulması için strateji geliştirilmesi önerisinde bulunuldu.

Patlama ya da balıkları zehirlemek gibi balık avlama tekniklerinin mercan kayalıklarını ağarmaya karşı daha savunmasız bırakabildiği, ağarmanın, mercan kayalıkları ekosistemleri için önemli olan balık nüfusunun azalmasına yol açabildiği de belirtildi.
Kaynak:Ntvmsnbc 26 Ekim 2005


 
Süper Teyze 470
Önder okul dönüşü annesinin hazırladığı ikindi kahvaltısını yerken müjdeyi verdi : - Biliyor musun anneciğim, bu gün öğretmen beni tahtaya kaldırdı. Sözlü yaptıktan sonra da iki konuda çok başarı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.