‘Ölü dil’ avcısı Mel Gibson
 

Mel Gibson’ın, günümüzde konuşulmayan dillere özel ilgi duyduğu bir gerçek. ‘İsa’nın Çilesi’ adlı filmi Aramca ve Latince çeken Gibson, bu kez de Maya uygarlığının dillerinden biri olan Yucatec’i beyazperdeye taşıyor.

Gibson, ‘Apocalypto’ adını verdiği bu yeni filmin çekimlerine 14 Kasım’da başlıyor. ‘Apocalypto’ günümüzden 500 yıl önce, Güney Amerika’da hüküm süren Mayalar döneminde geçiyor.

Aile, sosyal hayat ve medeniyet gibi kavramları tartışmaya açan film, yönetmeni Mel Gibson’a göre aslında mitolojik öğeler içeren kişisel bir hikaye.

Gibson, “Bu aslında bir macera filmi. Aklıma gelen bir düşünceden yola çıktım ve daha sonra “Fahed adlı bir arkadaşla senaryoyu yazdık. İçinde uygun ölçüde mitoloji öğeleri taşıyor ama aslına bakarsanız bu daha çok kişisel bir hikaye” diye konuşuyor.

‘AMACIM BU DİLE POPÜLARİTESİNİ YENİDEN KAZANDIRMAK’
Filmin adı Yunanca’da “yeni başlangıç” anlamına geliyor ama filmin tamamını, Maya dillerinden biri olan Yucatec dilinde çekeceğini açıklayan Gibson, amacının bu dile kaybettiği popülaritesini yeniden kazandırmak olduğunu belirtiyor.

Gibson, “Çevirmenlerimizden biriyle görüştüğümde, bana küçükken okuldaki çocukların konuştukları dille dalga geçtiklerini söyledi. Yıllar geçip büyüdükçe bu yerel dili konuşmaya devam etmişler ve birileri sürekli bununla dalga geçmiş ve bu yüzden onları utandırmışlar. Bence bu dil çok güzel ve umuyorum ki bu filmle bu dil yine cazip bir hale gelecek” diye konuşuyor.

SİNEMA TECRÜBESİ OLMAYAN MEKSİKALILAR BAŞROLLERDE
Çekimlerine 14 Kasım’da başlanması planlanan ve neredeyse tamamı Meksika’da çekilecek filmin başrollerinde daha önce sinema tecrübesi olmayan Meksikalı oyuncular rol alacak.

OSCAR YARIŞINA DAVET EDİLMESİ BEKLENMİYOR
Öte yandan film eleştirmenleri, ‘Apocalypto’nun da, artık konuşulmayan Aramca ve Latince’de çekildiği için Oscar yarışına giremeyen ‘İsa’nın Çilesi’ ile aynı kaderi paylaşacağı fikrinde birleşiyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 3 Kasım 2005

 
Süper Teyze 34
Öğretmen Türkçe dersinde çocuklardan ailelerini tanıtan birer kompozisyon yazmalarını istemişti. Kağıtları okuduktan sonra sınıfta değerlendirmeye başladı : - Zeynep kızım, sen tam 7 tane kardeşin  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.