Dünyada 771 milyon kişi okuma yazma bilmiyor
 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), dünyada 771 milyon kişinin okuma yazma bilmediğini açıkladı.

UNESCO’nun yayınladığı eğitim raporuna göre, dünyadaki yetişkin nüfusun 5’te biri okuma-yazma bilmiyor. Okuma yazma bilmeyenlerin yüzde 64’ünü kadınlar oluşturuyor. 100 milyon çocuk da okula gönderilmiyor. Hindistan, Pakistan, Çin, İran, Mısır ve Brezilya okur yazarlığın en düşük olduğu ülkeler arasında yer alıyor. Buna karşılık raporda, gençler arasında okur-yazarlık oranında ise olumlu bir gelişme olduğu belirtiliyor.

UNESCO, dünyada 771 milyon okuma-yazma bilmeyen insanın bulunduğunu açıkladı.

UNESCO, dünyadaki eğitimin durumuyla ilgili hazırladığı 4. raporda, aşırı yoksullukla okur-yazar olmama arasındaki doğrudan ilişkiye dikkat çekilerek, Etiyopya, Bangladeş, Gana, Nepal veya Mozambik gibi nüfusun dörtte üçünün günde iki doların altına yaşamaya çalıştığı ülkelerdeki, okur-yazar olma oranının yüzde 63’ün altında olduğuna işaret edildi.

Güney ve Batı Asya’nın yüzde 58,6 ile dünyanın en düşük okur-yazar oranına sahip olduğu belirtilen raporda, bunu yüzde 59,7 ile Sahara altı Afrika ve yüzde 62,7 ile Arap ülkelerinin izlediği kaydedildi. Bazı ülkelerde durumun çok daha vahim olduğu, Mali’de yetişkinlerin sadece yüzde 19’unun, Nijer’de yüzde 14,4’ünün ve Burkina-Faso’da da yüzde 12,8’inin okuyabildiği belirtildi.

YÜZDE 64’ÜNÜ KADINLAR OLUŞTURUYOR
Okuma-yazma bilmeyen nüfusun yüzde 64’ünün kadınlardan oluştuğu vurgulanan raporda, bunun birçok toplumda cinsiyetler arasındaki eşitsizliğin giderek arttığını yansıttığı ifade edildi. Raporda, ayrıca, 15 yıldan bu yana kadınların okur-yazar olmama oranının değişmediğine dikkat çekildi.

UNESCO raporunda buna karşın, gençler arasında okur-yazar oranında olumlu gelişme olduğu da belirtilerek, gelişmekte olan ülkelerde 15-25yaş grubunda okur-yazar oranının 1970 ve 2004 arasında yüzde 66’dan yüzde 88’e yükseldiği kaydedildi.
Kaynak:Ntvmsnbc 10 Kasım 2005

 
Süper Teyze 461
Ada ve Duru, birlikte sinemaya giderler. Yerlerine oturduktan bir süre sonra  Ada sorar : - Nasıl Duru, yerinden memnun musun ? - Evet, der Duru. - Senin yerinden perde iyi görünüyor mu ?  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.