Yontmataş Çağı’nın ilk kaya resimleri bulundu
 

Fethiye’deki Tlos Antik kenti kazılarında, dış duvar cephesinde Yontmataş Çağı’na ait kaya resimleri bulunan mağara ortaya çıktı. Uzmanlar, tarih öncesinden figürlerin yer aldığı resimler üzerindeki araştırmalarını sürdürüyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Akdeniz Üniversitesi (AÜ) tarafından AÜ Klasik Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Havva İşkan Işık başkanlığında yürütülen Tlos Antik Kenti kazıları kapsamında, Fethiye’nin Arsa Köyü’nde dış duvarında tarih öncesinden figürler barındıran mağara bulundu. Mağaranın dış duvarının, Antik Likya Bölgesi’nde bugüne kadar ortaya çıkarılan ilk kaya resimleri içerdiğini belirten Prof. Dr. Işık, bunların Paleolitik (Yontmataş Çağı) döneme ait olduğunu söyledi.

SERAMİKLER DE VAR
Anadolu’nun üst paleolitik dönemden çok sayıda mağara resimleri barındırdığını vurgulayan Prof. Dr. Işık, "Ancak mağara resimlerine Likya bölgesinde hiç rastlanmadı. Bu mağara Likya’nın diptarihi (tarih öncesiprehistorya) açısından olağanüstü önem taşıyor" diye konuştu. Burada 3 mağaranın bulunduğunu ve mağaraların Bizans dönemine kadar kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Işık, "Ancak kaya resimleri kesinlikle Paleolitik (Yontmataş Çağı) döneme ait resimler. Ayrıca 5-6 binli yıllara tarihleyebileceğimiz Kalkolitik ve Tunç çağlarına giden seramik malzemeler de ele geçirdik’’ dedi.

TARİH ÖNCESİ AYDINLANIYOR
Tlos Antik Kenti kazıları sırasında Girmeler Mağarası’nda daha önce tarih öncesi tekil buluntulara rastladıklarını bildiren Prof. Dr. Havva İşkan Işık, "Bu mağarayla Akdağlar, hem diplerinde hem de üst taraflarında tarih öncesi kültür barındıran bir dağ silsilesi olarak karşımıza çıkıyor’’ dedi. Likya’nın diptarihinin son derece sıkıntılı ve problemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Işık, bugüne kadarki kazılarda ele geçirilen arkeolojik malzemenin, 8’inci yüzyıldan itibaren başladığını söyledi.

YENİ VERİLERE DE ULAŞILACAK
Tekil buluntular olsa da Likya’da hiçbir zaman 2, 3, 4 ve 5 bininci yılları tam olarak yakalayamadıklarına işaret eden Prof. Dr. Işık, şöyle devam etti: "Şimdi her koşulda tarih öncesi bir mağaramız var. İnanıyorum ki kesin olarak tekil bir mağara değil. Buradaki mevcut mağaralarda yapılacak gözlemlerde, bununla bağlantılı yeni verilere ulaşılacak. Dolayısıyla Likya’nın erken tarihi, Anadolu’nun kendi kültürlerinden ayrılmaz bir bütünlük içine giriyor. Likya kültürünü yoğun bir biçimde Yunan ve Pers kültürüne bağlayan düşünce ve çalışmalar var. Şimdi biz anlıyoruz ki Likya’da, buraya ilk gelişlerinden itibaren yerli olan, Anadolu’nun pekçok yerindeki mağara kültürünü yansıtan bir halkın varlığı sözkonusu."
Kaynak: Sabah 11 Kasım 2005

 
Süper Teyze 410
 Ömer okulun ilk günü geç kalmıştı. Sınıfın kapısını açıp içeri girdi ve öğretmeninden özür diledi. Öğretmen saatine bakınca küçük oğlanın çok geç kaldığını anladı ve sordu : - Neden derse gec devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.