Depresyonlu Çocuklar İhmal Ediliyor
  Okul başarısı düşen, sürekli ağlayan, içine kapanan, aşırı sinirli çocuklarda depresyondan şüphelenmek gerekiyor. Çocuk depresyon hastalarının büyük bölümü aileler tarafından ciddiye alınmadığı için, teşhis ve tedavide büyük zorluklar yaşanıyor

Depresyon, sadece yetişkinleri değil, çocukları da yakalıyor. Çocuklarda görülen depresyonlar erişkinlerden farklılık gösteriyor.
Belçika orijinli ilaç şirketi Solvay’in davetlisi olarak önce Ankara, sonrasında da İstanbul’da meslektaşlarıyla bir araya gelen dünyaca ünlü psikiyatri uzmanı Prof. Dr. Joseph Zohar, çocuklardaki depresyon ve anksiyetenin, teşhisten kaynaklanan güçlükler yüzünden, daha zor tedavi edildiğinden yakındı. Prof. Dr. Zohar, depresyon ve kaygı bozukluğunun tıpkı şeker hastalığı gibi kendi kendine iyileşmeyeceği uyarısında bulunarak, "Depresyonu hafife almayın" dedi. Çocuklara tanı koyulmasının hem zor, hem de anne ve baba desteğiyle son derece kolay olduğundan bahseden Prof. Dr. Zohar, "Çocukların büyük bölümü tedavi şansından yoksunlar. Bu durum çocukların gelecekteki yaşantılarını olumsuz etkiliyor" diye konuştu.

PEK ÇOK BELİRTİSİ VAR
Depresif çocuklarda depresyon, farklı klinik görünümler ve farklı belirtiler ile kendini gösteriyor. Özellikle kronik depresyonlu çocukların bu durumu zor fark ediliyor. Psikososyal stres faktörleri ile beraber, aile ortamı ve çocuğu etkileyebilecek diğer nedenler ile çocuklar depresyona girebiliyor. Çocuklardaki depresyonun görünümü; aşırı sinirlilik, içe çekilme, üzgün bakış, daha önce zevk aldığı uğraşlardan zevk alamama, kazanılmış işlevsellikte geriye dönüş, çabuk sinirlenme, gün içinde ara sıra ağlama, aşırı hareketlilik, okul başarısında düşüş, uyku ve iştah problemleri, kendine güvensizlik, olayları olumsuz değerlendirme, olaylar karşısında kendini suçlama, ara sıra ölüm düşünceleri, içe çekilme, arkadaş ve sosyal çevresinde uyum güçlükleri , okul ve ailede bazı problemler şeklinde görülebilir.
Kaynak: Sabah 13 Mayıs 2004
 
Süper Teyze 109
Yavru hamsi balığı ile annesi denizin dibinde dolaşıyorlardı. Aniden karşılarına bir denizaltı çıktı. Yavru balık korkudan titreyerek annesinin yüzgeçlerinin altına sığındı : - Korkma güzel y devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.