Corot ile gezegen bulmak daha kolay
 

Fransız bilim adamları, Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenlerin, ilk kez uzaydan tespit edilmesine çalışılması için gelecek yıl bir yıldız gözlem uydusu fırlatılacağını açıkladı.

Paris Gözlemevi yetkililerinden Annie Baglin, Ulusal Uzay İncelemeleri Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, ilk kez böyle bir çalışma yapıldığını belirttti.
 
Baglin, iki hedefleri olduğunu, Güneş Sistemi’nin dışındaki gezegenleri araştırmaya ve yıldızların iç yapısını incelemeye çalışacaklarını kaydetti.
 
Sistem dışı 170 gezegen
 
’Corot’ adı verilen uydu Kazakistan’daki Baykonur üssünden, ’Soyuz 2-1B’ füzesiyle fırlatılacak. Uydu 850 kilometre yükseklikte yörüngeye oturduktan sonra, 2.5 yıl süreyle uzayın bazı bölgelerini tarayacak.
 
1995’te Güneş Sistemi dışındaki ilk gezegenin keşfedilmesinin ardından, astronomlar yeryüzündeki gözlemevlerinde yaptıkları çalışmalarda, Güneş Sistemi dışında bulunan yaklaşık 170 gezegen tespit etti.
 
150 milyon euro’ya mal oldu
 
Corot sayesinde, orta boyda 30-40 gezegen tespit edileceği sanılıyor. Bu uyduyla yıldızların yapısı da daha iyi tanınacak. Corot ayrıca, binlerce yıldızı inceleyecek ve bu yıldızların büyüklükleri, yaşları ve yapıları belirlenecek.
 
Corot uydusu projesine Brezilya, Almanya, Avusturya ve Belçika’nın uzay ajansları da katılıyor. Projenin maliyeti, 150 milyon euro civarında.
Kaynak:CnnTürk 19 Kasım 2005

 
Süper Teyze 208
Genç adam  bürosuna girer girmez bağırdı : - Size müthiş bir haberim var arkadaşlar ! Geçen hafta sonu ikizlerimiz dünyaya geldi ! Çalışma arkadaşları genç babayı  tek tek öperek kut devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.