Karıncalar birbirini uyarıyor
 

Firavun karıncaları, türdeşlerinin, yiyecek olmayan bir yere boş yere gitmesini engelleyebiliyor.

İngiltere’de yapılan bir araştırma, Firavun karıncalarının (Monomorium pharaonis), türdeşlerinin yiyecek ya da suyun olmadığı yerlere boş yere gitmelerini engelleyebildiklerini ortaya koydu.

Nature dergisinde yayımlanan makalede, firavun karıncalarının nereden su ya da yiyecek bulunacağıyla ilgili “olumlu” feromonlarla (bir böcek türünün, kendi bireyleri arasında haberleşmelerinde kullandıkları koku) iletişim kurduklarının daha önceden de bilindiği ancak yapılan araştırmanın bu karıncaların, türdeşlerinin gereksiz biryola girmelerini engellemek için “olumsuz” feromonlar yaydıklarını da ortaya çıkardığı belirtildi.

Sheffield üniversitesinden Elva Robinson başkanlığındaki araştırmacılar, ortalama 3 milimetre boyundaki firavun karıncalarının, türdeşlerinin gereksiz bir yola girerek boş yere yorulmamaları için, birçok yöne ayrılan yol ağızları gibi bazı kritik noktalara koku bıraktıklarını belirlediler.

Araştırmacılar, havayla yayılan kokunun, insanlar için sapaklardan önce yol kenarına yerleştirilen levhalar gibi karıncaların önceden birbirlerini uyarmalarını sağladığını da kaydettiler.
Kaynak:Ntvmsnbc 24 Kasım 2005

 
Süper Teyze 280
Annesi hasta olduğu için,evde yemekleri günlerdir Alara ve babası yapıyorlardı. Alara o gün çikolatalı puding yapmak istedi. Babası da izin verdi. Ancak küçük kız puding tarifini okuduktan sonra, ya devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.