Mars’ta su olduğu kanıtlandı
 

Mars Express sondasının araştırması, 3.5 milyar yıl önce Mars yüzeyinde suyun var olduğunu kanıtladı.

Bilimadamları, yaklaşık 4,6 milyar yıl önce Yer gibi şekillenen kızıl gezegenin, bir zamanlar çok nemli olduğunda artık hemfikir. Avrupa sondası Mars Express aracılığıyla gezegenin yüzeyinde yapılan araştırmada bilimadamları, 3,5 milyar yıl ila 3,8 milyar yıl önce sona eren dönemin sonunda, Mars’ta “büyük ölçüde su” olduğunu belirledi.Orsay’deki Paris-Sud Üniversitesi’nden Profesör François Poulet’nin ekibi, araştırmada, gezegenin çok eski bölgelerinde, volkanik bazaltlı kayaların uzun süre suda kalmasıyla oluşan fillosilikat grubuna dahil kil bulgusuna rastladı.

ABD’deki New Meksika Üniversitesi’nden gökbilimci Horton Newsom da, bilimadamlarının bu tespitinin, 3,5 milyar yıl ila 3,8 milyar yıl önce gezegen yüzeyinde su bulunduğuna ilişkin şimdiye kadarki varsayımları doğruladığını söyledi.

Newsom, “eski bölgelerde fillosilikat bulgusunun 3,5 milyar yıl önce Mars’taki koşulların, bir zamanlar Yer’dekilerle benzer özellikler taşıdığını gösterdiğini” belirtti.

Başka bölgelerde yapılan incelemeler sonucunda da, “Mars’ın yüzeyinin sonraları daha da asitli bir hale gelerek, fillosilikatlar ile karbonatların oluşumunu engellemiş ve hematit ile sülfatların oluşumunu artırmış olabileceği kaydedildi.

Gökbilimciler, Güneş Sistemi’nin ilk dönemlerinde birçok gezegende, yaşamın “olmazsa olmaz”ı sıvı su bulunduğu görüşünde. ABD Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA) Mars’a gönderdiği uzay aracı da, bir zamanlar kızıl gezegende su bulunduğunu böylece doğrulamış oldu. Bilimadamlarının araştırması, yarın Nature dergisinde yayımlanacak.
Kaynak: Ntvmsnbc 30 Kasım 2005

  

 
Süper Teyze 393
İki balıkçı konuşuyorlardı : - Geçen hafta buraların en büyük balığını yakaladığını duydum, doğru  mu ? diye sordu biri. - Kesinlikle ! diye haykırdı arkadaşı.Balık o kadar büyük o kada devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.