Oliver Twist’e Polanski yorumu
 

Charles Dickens’ın ünlü klasiği Oliver Twist’i hayatı boyunca bir kez bile okumayan yetişkin herhalde çok azdır. İyiniyetli ama "kötü yazgılı" yetimin öyküsü defalarca televizyon yapımcılarına ve sinemacılara esin kaynağı oldu. Bu ünlü klasik bu kez de usta bir yönetmenin, Roman Polanski’nin yorumuyla beyazperdeye geliyor. Film 2 Aralık’tan itibaren Türkiye sinemalarında gösterimde.

Oscar ödüllü Piyanist’in ardından ne yapacağını uzun süre düşünen yönetmen Polanski, çocuklarına bir film borçlu olduğunu düşünerek bu projeyi gerçekleştirmeye karar vermiş. "Çocuklarım her zaman benim işime büyük ilgi göstermişlerdir. Ben de çocuk hikayeleri üzerinde yoğunlaştım ve Oliver Twist’te karar kıldım" diyerek anlatıyor filmin öyküsünü. Sonra da ekliyor. "Charles Dickens beni her zaman büyülemişti. Küçük bir çocukken de onun kitaplarını okumuş ve çok etkilenmiştim."

Roman Polanksi, Dickens’ın, daha iyi olmak için çabalayan iyi kalpli İngiliz delikanlısı efsanesine çok inanmış. "Bu gerçekmiş hissi yaratan Dickens tarzı bir masal. Yani, coşkulu, şaşırtıcı ve zamanın ötesine geçmiş olaylarla dolu. "
Senaryosunu Ronald Harwood’un yazdığı Oliver Twist’de  Polanksi’nin oğlu Elvis’in küçük bir rolü olduğunu da hatırlatalım.

"DOĞUŞTAN" OYUNCU

Filmin kahramanı olan yetim Oliver Twist’i 12 yaşındaki oyuncu Barney Clark canlandırıyor. 1993 doğumlu Clark’ın annesi Avustralyalı babası İngiliz. Barney henüz 3 yaşındayken, kendisine Noel hediyesi olarak verilen kukla tiyatrosu ile oyunculuğa merak sardı. Ailesine ve arkadaşlarına kendi uydurduğu hikayeleri anlatıp oyunlar sahneleyen Clark, ilkokul yıllarında da çeşitli piyeslerde rol almaya başladı. 

Henüz 6 yaşındayken Islington’daki ünlü The Anne Scher Tiyatrosu’na katıldı. Bunun ardından da çeşitli televizyon dizilerinde rol almaya başladı. 10 yaşındayken tiyatronun profesyoneller sınıfına geçti.
Clark’ın bir kısa film yönetmenliği deneyimi bile mevcut.

Bu arada Kurnaz Dodger rolündeki 1990 doğumlu Harry Eden’ın yorumuna da dikkatinizi çekelim.

Kadroda bu küçük aktörlerin yanısıra beyazperdenin deneyimle aktörleri de yer alıyor. Çocuklara yankesiciliğin "inceliklerini" öğreten Fagin rolünde Ben Kingsley var.  Eserin kötü karakterlerinden Bill Skyes’i İngiliz sinema ve televizyonunun ustalarından Jamie Foreman canlandırıyor. 

FİLMİN KONUSU

19. yüzyıl Londra’sında geçen filmde, yetim Oliver Twist, yetimhanede daha fazla yulaf lapası istediklerini söylediği için ’sorun çıkarıcı’ olarak, isteyen birinin yanına çırak olarak verilir. Karıştığı bir kavgada dayak yer ama kaçmayı başarır. Böylece Londra’nın yolunu tutan Oliver Twist, burada kendini Fagin’in (Ben Kingsley) yönettiği yan kesici çocuklar arasında bulur.

Dürüst ve iyi kalpli bir çocuğun macera dolu serüvenini anlatan Oliver Twist, Roman Polanski’nin dünyasıyla buluşuyor. 

FİLMİN KÜNYESİ
 
Yönetmen:Roman Polanski 

Senaryo: Ronald Harwood
Oyuncular: Barney Clark, Jeremy Swift, Ian Mcneice, Richard Durden, Timothy Bateson, Andy De La Tour, Ben Kingsley, Jamie Foreman
Kaynak:Hürriyet 29 Kasım 2005

 
Süper Teyze 397
Küçük Esra arkadaşına anlatıyordu : - Dün annemlerle piknik yapmaya gittik. Kırlarda yürüyüş yaparken, iki tane dört yapraklı yonca buldum. İnanabiliyor musun ? - Harika ! dedi arkadaşı. Sana şans devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.