Orkalar kimyasal kirlilik mağduru
 

Bilimadamları, katil balinaların kutupların kimyasal atıklara en çok maruz kalan memeli hayvanı olduklarını belirledi.

Norveçli araştırmacılar tarafından yapılan bir çalışmaya göre, katil balinalar ya da daha yaygın bilinen adlarıyla orkalar, kimyasal kirlilik sıralamasında kutup ayılarının önüne geçti.

İnsanların yol açtığı kirlenmeyle ortaya çıkan bu kadar kimyasal atığı, bu kadar yüksek yoğunlukta midesine indiren başka kutup memelisi yok.

Norveç Kutup Çalışmaları Enstitüsü, kutup bölgesindeki canlılardan yağ örnekleri aldı. Yapılan testler sonunda, bu örnekler üzerinde, böcek ilaçları, yanıcı maddeleri matlaştırmaya, böylece tutuşabilme özelliklerini azaltmaya yarayan kimyasallar ve sanayi ürünlerinin işlenmesinde kullanan kimyasal maddeler bulundu.

Bilimadamları, kutup ayıları ve balinaların, deniz yaşamının kirliliğine ilişkin ipuçları verebildiklerinin altını çizerken, uluslararası çevre örgütü Doğal Hayatı Koruma Vakfı, kutup bölgesinin ‘kimyasal bir havuza’ döndüğüne dikkat çekiyor.

Vakıf, bulguların, Avrupa Birliği bakanlarının bu hafta yapacakları toplantıda, etkili yasal önlemler almaları gerektiğinin altını çizdiğine dikkat çekiyor. Ancak Vakıf, kimyasal lobi gruplarının baskılarının, kabul edilecek herhangi bir yasanın sulandırılmasına neden olabileceği endişesini de dile getiriyor.

Vakıf, böyle bir durumda, kabul edilecek yasaların ne çevreye ne de insan sağlığına yararlı olacağına dikkat çekiyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 12 Aralık 2005  

 
Süper Teyze 113
Yavru kirpi oyun oynarken evlerinden çok uzaklaşmış sonra da  kaybolmuştu. Yürüye yürüye  kocaman bir bahçeye geldi. Yolunu kaybetmişti,yorgundu ve çok korkuyordu. Tam o sırada yanlışlıkla devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.