İstanbul Kertenkelesi, Urfa Yılanı...
 

TÜBİTAK, Türkiye’de yaşayan 129 çeşit kurbağa ve sürüngen türünü İbrahim Baran’ın 43 yılda hazırladığı “Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri” adlı kitapta tanıttı.

Bir kısmı sadece ülkemizde yaşayan bu sürüngenlere yabancı bilim adamları, “Ağrı Engereği”, “Hemşin Kertenkelesi”, “İskenderun Kertenkelesi”, “Trakya Kurbağası”, “Trabzon Kertenkelesi” gibi isimler verdi. Kitaba göre, yaygın inanışın aksine kurbağalar siğile yol açmıyor, kurbağa yağmuru ve Van gölü canavarı sadece hurafe...

Trabzon Kertenkelesi, Ağrı Engereği, Siirt Kertenkelesi, Hemşin Kertenkelesi, Trakya Toprak Kurbağası, Trabzon Kertenkelesi... Türkiye’nin değişik yörelerinin isimlerini taşıyan hayvanlar aleminin bu pek de sevilmeyen üyeleri, ülkemizde yaşayan 129 kurbağa ve sürüngen türünden sadece birkaçı. Her ne kadar pek çok kişi, onların görüntüsüne bile tahammül edemese de hayatını bu canlıları incelemeye adayan Prof. Dr. İbrahim Baran, 43 yıllık emeğinin ürününü bir eserde topladı. TÜBİTAK’ın yayınladığı “Türkiye Amfibi ve Sürüngenleri” isimli kitap, Türkiye’de yaşayan 129 tür sürüngen ve kurbağayı tanıtıyor.

Kitapta toplanan 129 türün 8’ini kuyruklu kurbağalar, 13’ünü kuyruksuz kurbağalar, 9’unu kaplumbağalar, 58’ini kertenkeleler, 41’ini ise yılanlar oluşturuyor. Kitapta yer alan, yörelerin isimlerini taşıyan amfibi (karada ve denizde yaşayan canlı) ve sürüngenler şöyle:
“Trakya Toprak Kurbağası, Toros Kurbağası, Uludağ Kurbağası, Mardin Keleri, Fırat Keleri, İskenderun Kertenkelesi, Harran Kertenkelesi, Hemşin Kertenkelesi, Artvin Kertenkelesi, Bendimahi Kertenkelesi, Trabzon Kertenkelesi, Van Kertenkelesi, Ağrı Kertenkelesi, Aras Kertenkelesi, Süphan Kertenkelesi, Toros Kertenkelesi, Kars Kertenkelesi, Hatay Kertenkelesi, Kayseri Kertenkelesi, Siirt Kertenkelesi, İstanbul Kertenkelesi, Trakya Kertenkelesi, Toros Yılanı, Van Yılanı, Urfa Yılanı ve Ağrı Engereği.”
Kaynak: Ntvmsnbc 15 Aralık 2005 

 
Süper Teyze 266
Erdinç koşarak eve girdi ve annesine seslendi : - Çok susadım ! Çok susadım ! - Sana su vermemi ister misin ? dedi annesi. Çocuk  dalga geçti : -Neden çok  mu kirli görünüyorum devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.