NASA, Plüton’a gidiyor
 

NASA, Ocak ayında başlayacak olan uzun bir yolculuğa hazırlanıyor. NASA’nın şimdiki hedefi, daha önce hiçbir uzay aracının gitmemiş olduğu Plüton gezegeni. NASA, en az on yıl sürmesi beklenen yolculuk sonunda, Plüton gezegenini inceleyerek güneş sisteminin sayılı gizemlerinden birkaçına daha ışık tutmayı planlıyor.

NASA tarafından “New Horizons” olarak isimlendirilen 700 milyon dolarlık proje dahilinde şu ana kadar hiçbir uzay aracının gitmediği ve hakkında az bilgi bulunan Plüton gezegenine gidilecek. Buzla kaplı nesnelerin hakim olduğu, Neptün’ün ötesindeki Kuiper Kemeri olarak adlandırılan bölgede yer alan Plüton’un yanı sıra uydusu Charon da incelenecek.

Proje ile aynı ismi taşıyan New Horizons uzay aracını Atlas 5 roketi taşıyacak. STAR 48B isimli motorlarla desteklenen Atlas 5 roketi, uzay aracını saniyede 16 kilometrelik bir hıza çıkaracak. Fakat bu hızda bile, 4.9 milyar kilometre uzakta bulunan Plüton’a ulaşmak en az 10 yıl sürecek. Gezegenler arasındaki değişken diziliş göz önünde bulundurulduğunda, fırlatma tarihinin değişmesi durumunda bu süre daha da artabilecek.

New Horizons uzay aracının 11 ile 17 Ocak tarihleri arasında fırlatılması planlanıyor.
Kaynak: Hürriyet 21 Aralık 2005

 
Süper Teyze 213
Volkan sıra arkadaşı Can’a sordu : - Saat kaç Can ? - Buçuk, dedi Can. - Kaç buçuk yani ? Bir buçuk mu ? İki buçuk mu ? Üç buçuk mu ? - Bilmiyorum, dedi Can sakin sakin. Volkan dayana devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.