Dünya yeni ’7 harika’ arıyor
 

Merkezi İsviçre’de bulunan bir vakıf, “dünyanın 7 yeni harikası”nı belirlemek amacıyla 21 adayın yer aldığı bir liste oluşturdu.

“Dünyanın Yedi Yeni Harikası” adlı vakfın amacı, dünya kültür mirasının maruz kaldığı yıkıma dikkat çekmek ve bu varlıkların korunması için küresel duyarlığı artırmak.

Vakfın üyeleri arasında arasında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’nun eski başkanı Prof Federico Mayor ve dünyaca tanınmış mimarlar da bulunuyor.

21 aday için internette  oylama yapılacak. Oylamanın sonucu 1 Ocak 2007’de açıklanacak.  

Adaylar arasında Ürdün’deki Petra kenti, Çin Seddi ve Roma’daki Colesseum’un yanı sıra Paris’teki Eyfel Kulesi, New York’taki Özgürlük Anıtı ve Sydney’deki opera binası gibi modern yapılar da yer alıyor.

İlk yediye girmek için yarışacak 21 aday arasında Türkiye’den Aya Sofya müzesi de bulunuyor.

Gize Piramitleri, hem eski listede, hem de yeni aday listede yer alan tek anıt.

Vakıf adayları belirlerken, “2000 yılından önce inşa edilmiş olmak, insan eliyle yapılmış olmak ve belirli bir düzeyde muhafaza edilmiş olmak” koşullarını gözetti.

Dünyanın yedi harikası Milattan Önce 200’lü yıllarda Filozof Philon tarafından belirlenmişti.

Atinalılara rehberlik için oluşturulan listedeki tüm yer ve yapılar, Akdeniz ve çevresinde bulunuyor.

Bu listede, “İskenderiye Feneri, Artemis Tapınağı, Zeus Heykeli, Rodos Heykeli, Babil’in Asma Bahçeleri, Halikarnas Mozolesi ve Gize Piramitleri” yer alıyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 2 Ocak 2006


 
Süper Teyze 112
Oktay annesine sordu : - Ben doğduğumda sen neredeydin anne ? - Nerede olacağım, tabii ki hastahanede, dedi annesi. - Ya babam ? - Büroda çalışıyordu. Oktay öfkeyle bağırdı : - Yan devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.