Derin deniz balıkları yok oluyor
 

Atlas Okyanusu’ndaki derin deniz balıklarının soyu tükenmek üzere.

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde yaşayan birçok derin deniz balığının soyu, ticari avlanmadan ötürü 20 yıl içinde tamamen tükenme tehlikesiyle karşı karşıya...

İngiliz bilim dergisi Nature’ın son sayısında yayımlanan bir araştırmaya göre, Atlas Okyanusu’nun kuzeybatısındaki soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan balıkların durumu, Bengal Kaplanı veya pandalardan daha kritik seviyede bulunuyor.

Kanada’nın Terra Nova bölgesindeki Saint-John Üniversitesi’nde birbiyolog ekibince yürütülen araştırmada incelenen 5 balık türünün, araştırmanın yapıldığı 17 yılın sonunda yüzde 87 ila yüzde 98 azaldığı tespit edildi. Kanadalı bilim adamları, 1978 ve 1994 yılları arasında yakalanan balıkların boylarında da yüzde 25 ila yüzde 57 azalma belirlendiğini belirterek, eldeki verilere göre bu balıkların üç kuşak sonrasında nüfuslarının yok olma noktasına geldiğini kaydettiler.

Bu verilerle, bu balık türlerinin Dünya Doğayı Koruma Birliği’nin (IUCN) “tehdit altındaki türler” listesinin en önde gelen kırmızı listesinde yer alacağı belirtilen araştırmada, soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan bu beş balık türünün, “Antimora rostrata’, “Coryphaenoides rupestris”, “Macrourus berglax”, “Notocanthus chemnitzi” ve Bathyraja spinicauda’ olduğu kaydedildi.

“Coryphaenoides rupestris” ve “Macrourus berglax” türlerinin özellikle yüzey balıklarının tükenmesinden sonra ticari şekilde avlanmaya başladığı, daha az bulunan diğer üç türün ise Grönland açıklarındaki tütünbalığı avı gelişiminin kurbanı olduğu belirtildi.
Kaynak: Ntvmsnbc 5 Ocak 2006


 
Süper Teyze 37
İlker babaannesi ve dedesiyle sohbet ediyordu : -  Dedeciğim senin dişlerin eksik, neden yenileri çıkmıyor ? - Yaşlılıktan oğlum, dedi dedesi. - Senin de saçların azalmış babaanne, neden ?  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.