Kuyrukluyıldızdan yıldız tozu getirdi
 

NASA’nın kuyrukyıldız tozu toplamak amacıyla 7 yıl önce uzaya gönderdiği "Stardust" kapsülü, başarılı bir görevin ardından dün TSİ 12.12’de Dünya’ya indi. ABD’nin Utah çölüne inen Stardust’ın, 4.62 milyar kilometre yol katettiği uzay görevi sırasında 2004 yılında Wild-2 adlı kuyrukluyıldızdan aldığı toz numuneleri, uzmanlarca incelenmeye başladı.

Saatte 46 bin kilometreyi aşkın bir hızla atmosfere giren ve bu açıdan en yüksek hıza ulaşan insan yapımı nesne unvanını alan Stardust, iniş paraşütleri yardımıyla yavaşlayarak yere çakıldı. "Mükemmel" durumda olduğu bildirilen kapsül, helikopterlerle iniş sahasına giden NASA ekipleri tarafından alındı.

46 kiloluk kapsülün taşıdığı, ancak bir çay kaşığını doldurabilecek miktardaki toz ve buz karışımı tanecikler, Güneş ve gezegenlerinin evrimi açısından hayati ipuçları taşıyor. İlk kez yıldız tozu inceleme imkanı bulacak bilimadamları, sözkonusu numunelerin evreni anlamada çığır açacak bilgiler barındırdığını düşünüyor.

Evrendeki gaz ve toz halindeki maddenin 4,5 milyar yıl önce kendi içine çökmesi sonucu, Dünyamızın da içinde bulunduğu Güneş Sistemi’nin ortaya çıktığı, bu gaz ve toz halindeki maddeden kuyrukluyıldızlarda da bulunduğu belirtildi.
Kaynak:Hürriyet 16 Ocak 2006

 
Süper Teyze 197
Annesi, Sevgi’nin en sevdiği oyuncağı olan peluş ayısını buzdolabının derin dondurucusunda, etlerle tavukların arasında bulunca çok şaşırmıştı. Kızına seslendi : - Sevgi,söyler misin lütfen, oyun devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.