Kutup yıldızı sisteminde en küçük üyeye merhaba
 

Uluslararası bir astronomi ekibi Hubble teleskopuyla ilk kez kutup yıldızı sisteminin üçüncü ve en küçük üyesini gözlemlediler. Çok zayıf ışıyan yıldız ana yıldıza çok yakın olduğu için çözünürlüğü yüksek kameralarla gözlendi.

Kuzey yarım kürede genelde konumlama için kullanılan ve Polaris olarak da adlandırılan kutup yıldızı çıplak gözle bakıldığında sadece tek bir ışık noktasından ibaret. Fakat 430 ışık yılı uzaklıktaki yıldız gerçekte parlak Polaris A ana yıldızı ve etrafında dönen Polaris B yıldızından oluşmakta. Basit bir teleskopla da görülen bu yıldız 1780 yılında Alman astronom Wilhelm Herschel tarafından keşfedilmişti.

Astronomlar Harvard-Smithsonian Astrofizik Merkezi’nden Nancy Evans ve Baltimore Uzay Teleskopları Bilim Enstitüsü’nden Howard Bond, bu iki gökcismin yörüngesindeki düzensizliklere bakarak, üçüncü bir yıldızın varlığını tahmin etmişlerse de, bugüne kadar doğrudan doğruya izleyememişlerdi.

Son gözlemlerden anlaşıldığına göre minik yıldız ana yıldızına çok yakın. İki gökcismi arasındaki 3 milyar kilometrelik mesafe, dünya ve güneş arasındaki mesafenin 22 mislisine eşit. Dünyadan bakıldığında bu iki yıldız aynı açıda görülüyor. Bilim adamları yeni görüntüler sayesinde şimdi Polaris sistemindeki yıldızların yörüngeleri hakkında daha fazla bilgi edinebilmeyi umuyorlar.
Kaynak: Hürriyet 27 Ocak 2006

 
Süper Teyze 42
Babası Erol’a ev ödevlerini yaparken yardım ediyordu. Yine bir haftasonu, çalışmaya başlamadan önce : - Biliyorsun oğlum, sınıfını iyi bir notla geçersen sana bisiklet alacağım, dedi. - Biliyorum  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.