160 milyon yıllık ibikli dinozor fosili
 

Bilim insanları, dinozorların en büyüğü ve vahşisi Tyrannosaurus Rex’in atasına ait iki fosil buldu. Başının üstündeki renkli ibik nedeniyle dinozora ‘taçlı ejderha’ adı verildi.

Çin’in kuzeybatısındaki Gobi Çölü’nde araştırmalar yapan ABD’li ve Çinli bilim insanları 160 milyon yıllık iki dinozor iskeletine rastladı. Steven Spielberg’in gişe filmi Jurassic Park filmine konu olan T-Rex türünün ortaya çıkışı ise, en eski 90 milyon yıl öncesine dayanıyor. Şimdiye dek bulunan en eski fosillerden biri olması nedeniyle Tyrannozor fosilinin dinozorların evrimine ışık tutması bekleniyor.

Araştırmaya göre, iki bacaklı etobur dinozor, tepeden tırnağa 3 metre uzunluğundaydı ve hareketlerini iki ayağı üzerinde yapabiliyordu. Dinozorun ellerinin üç parmaklı olduğu anlaşıldı. Torunu T-Rex’te ise parmak sayısı ikiye inerken, kolları kalınlaşmıştı. T-Rex’in boyu da 13 metre’yi buluyordu. Bilim insanları ayrıca dede dinozorun derisinin kılla kaplı olduğunu tahmin ediyor.

‘TAÇLI EJDERHA’
Fosilden yola çıkılarak yaratılan temsili resimde dinozorun başının üstünde bir ibik dikkati çekiyor. Diğer dinozorlarda bulunmamasına nedeniyle, uzmanlar Tyrannozor’un renkli ibiğinin özel bir anlamı olması gerektiğini tasarlıyor. Bilim insanları hayvanın gövdesi için “orantısız büyük ve muhteşem” olarak niteledikleri ibiğin dinozorun burnunun bir uzantısı olabileceğini belirtiyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 9 Şubat 2006

 
Süper Teyze 39
Dersin konusu, hayvanlar dünyasıydı. Öğretmen anlatacaklarını bitirdikten sonra Ada’ya sordu : - Hayvan yavrularının adlarını söyleyebilir misin ? - Söylerim öğretmenim : Atların yavrusuna tay den devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.