Beş yıldızda zeki uygarlık aranacak
 

Samanyolu galaksisinde 5 yakın yıldız, zeki uygarlıklara ev sahipliği yapabilecek türde Dünya benzeri gezegenlere sahip olabileceği umuduyla, radyo sinyalleriyle dinlenecek.

ABD’nin St Louis kentinde yapılan Amerikan Bilimsel Gelişme Derneği’nin yıllık toplantısında konuşan Carnegie Institution uzmanı Dr. Margaret Turnbull, boyut, yaş, mineral bileşenleri ve renk gibi kriterlere uygun, Güneş’e benzer 5 adet yıldızın seçildiğini belirtti. Bilin insanları, bu yıldızların etrafında dönen gezegenleri Dünya’daki uygarlığın benzerini bulmak için inceleyecek.

TARAMA 2016’DA BAŞLAYACAK
İki uzay teleskopundan oluşacak TPF projesi 2016’da başlatılacak. Dr. Turnbull, NASA bütçesinde bu yıl kısıntı yapıldığı için projenin gecikecek gibi gözüktüğünü belirtti. Samanyolu galaksisinde en az 400 milyar yıldız bulunduğuna işaret eden astronom, TPF’nin bütün yıldızları gözlemleyemeyeceğini, bu nedenle 10 yıldızdan oluşan bir liste hazırladıklarını anlattı.

Dr. Turnbull, meslektaşlarıyla birlikte Güneş sistemi yakınlarındaki yaklaşık 120 bin yıldızı inceleyerek 2003 yılında 129 adet ‘yaşanabilir’ yıldız adayı tespit ettiklerini, bu sayıyı daha sonraki çalışmalarla 10’a düşürdüklerini söyledi.

İLK BEŞ ŞANSLI ADAY
Beta CVn: Güneş’in bir benzeri olan CVn, 26 ışık yılı uzaklıkta.
HD 10307: Güneş ile aynı kütle, ısı ve demir içeriğine sahip.
HD 211 415: Güneş’in yarısı kadar demir ve metal içeriğine sahip olup, biraz daha soğuk.
18 Sco: Akrep takımyıldızında ve Güneş ile aynı özelliklere sahip.
51 Pegasus: Bu yıldızın etrafından Jüpiter benzeri bir gezgen tespit edildi, bir Dünya benzeri neden olmasın?
Kaynak:Ntvmsnbc 19 Şubat 2006


 
Süper Teyze 215
Öğretmen matematik dersinin ödevlerini kontrol etmiş,öğrencilere geri veriyordu. Murat’ın ödevini verdiğinde, sıra arkadaşı Berk çok şaşırdı : - Gözlerime inanamıyorum ! Neredeyse hepsini yanlış  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.