Matematiksel kanıtların ispatı zorlaşıyor
 

Matematik dünyasında birçok teorem kanıtları kağıda dökülmüş olmasına karşın, bilim çevreleri mutlak doğruluğunu sınayamadığı için resmiyet kazanamıyor.

Bir matematik kanıtı her koşul ve önermede doğrudur. Ancak bilim insanları matematiksel kanıtların mutlak kesinlik ile ispatının giderek zorlaştığını vurguluyor. Matematik alanında genel geçer önermeler yapmak son 20 yıldır zorlaşırken, karmaşık sistemlerin içinde kimi önermeleri doğru veya yanlış olarak betimlemek de giderek imkansızlaşıyor. Ünlü astronom ve matematikçi Johannes Kepler’in bir teoremi de bunlardan biri.

University of Pittsburgh öğretim üyesi Dr. Thomas Hales, 1998’de, 1611 yılına ait Kepler’in bir teoreminin bilgisayarlı kanıtını gösteren bir makale yazdı. Küçük yuvarlakların en az yer açıkta kalacak şekilde bir kutuya yerleştirilmesini ele alan söz konusu teoremin kanıtı, 300 sayfada 40 bin satırlık bilgisayar kodu içeriyordu.

TEOREMİN BAŞINA GELENLER
Dr. Hales’in bu makaleyi saygın bir dergiye değerlendirilmesi için gönderir. Aradan bir yıl geçer ve derginin uzman kurulu kanıtın doğru olduğuna kanaat getirdiklerini, ancak kesin sonuç için bir süre daha çalışmak istediklerini bildirir. Aradan geçen 4 yıllık süre zarfında değerlendirme kurulu yazdığı son yanıt mektubunda, kanıtın doğruluğuna yüzde 99 emin olduklarını, fakat mutlak kesinliğe ulaşamadıklarını ve kanıtı incelemekten, Dr. Hales’in tabiriyle “bitap düştüklerini” ifade eder.
Kaynak: Ntvmsnbc 20 Şubat 2006

 
Süper Teyze 251
Polis arabasıyla aşırı hız yapan delikanlıyı durdurdu. Ehliyet ve ruhsatını kontrol ettikten sonra sordu : - Biraz önceki viraja çok hızlı giriş yaptınız. Oysa tam öncesinde tehlike işareti vardı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.