Bebekler matematikçi çıktı
 

Bilim insanları bebeklerin yürümeyi ve konuşmayı öğrenmeden önce temel matematik yetenekleri geliştirdiklerini belirledi.

ABD’nin önde gelen araştırma kurumlarından Duke Üniversitesi uzmanları, 1 yaşını doldurmamış bebeklerin ‘iki-lik’ ve ‘üç-lük’ kavramlarını geliştirdiklerini vurguluyor. Araştırmayı yürüten Dr. Elizabeth Brannon, bebeklerin dış etkileri içselleyerek matematiksel kavramlaştırma yapabildiklerini söyledi. Sayısal içgüdünün evrimini araştıran bilim insanı, bebekler ile zeki maymun türleri arasında sayısal içgüdülerin benzeştiğini ifade ediyor.

Yetişkinler duydukları ve gördükleri nesnelerin kaç adet olduğunu kavrayabiliyor. Örneğin, bir yetişkin iki ayrı sesin iki ayrı kişiye ait olduğunu içsel olarak biliyor. Hayvanlar aleminde bunu başarabilen bir diğer hayvan da bazı akıllı maymun türleri. Bilim dünyası ‘matematik duyu’ olarak adlandırılan bu tür yeteneklerin, bir insanın gelişim sürecinde zamanla olgunlaştığını varsayıyordu. Ancak yapılan son araştırma bu duyunun daha küçük bebeklerde içsel olarak varolduğunu gösterdi.

MAYMUNLARLA BENZERLİK ÇIKTI
Deneylerde 7 aylık bebeklere iki ayrı ekrandan birden izlettirilen bir videoda, ikili ve üçlü gruplar halinde kişiler izleyici bebeğe ‘bak’ komutu veriyor. Bebekler hoperlörden çıkan ses sayısıyla, ekrandaki yüz sayısını eşleştirmeyi başardı. Bebeklerin üç kişi ile üç sesi eşleştirmesi, konuşmayı henüz sökmemiş bebekler ile zeki maymun türleri arasında sayısal içgüdü benzerliğinin bulunduğu yönünde yorumlandı.
Kaynak:Ntvmsnbc 16 Şubat 2006

 
Süper Teyze 123
Elif o sabah okula geldiğinde çok üzgündü. Sıra arkadaşı Ayşe sordu : - Neyin var Elif ? Hasta mısın yoksa ? - Hayır ama çok mutsuzum, dedi Elif. Köpeğim Kontes iki gündür kayıp. Her yeri arad devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.