İki haftada bir dil kayboluyor
 

Dünya üzerinde konuşulan 6 bin dilin yarısından fazlası yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ortalama her iki haftada bir dil kayboluyor. Azınlıkların konuştuğu diller, diğer dillerin ağırlığı altında ezilerek yok oluyor...

Dünyada konuşulan 6 bin dilin korunması amacıyla ilan edilen “Dünya Anadil Günü”, BM Eğitim, Bilim ve KültürÖrgütü (UNESCO) üyesi ülkelerde kutlandı.

UNESCO, dünyada konuşulan 6 bin dilin yarısından fazlasının yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulundu. Örgütün Paris’teki merkez binasında, gün dolayısıyla dil çeşitliliği, ABD, Afrika ve Asya’daki azınlıkların karşılaştığı zorluklar ve onların dillerinin korunması konulu bir konferans düzenlendi.

Ortalama her iki haftada bir dilin kaybolduğunu vurgulayan UNESCO Başkanı Koichiro Matsuura, “dilin bireyin kimliğiyle derinden ilişkili olduğunu” belirtti ve “Bir dilin ölümü, bir dünya görüşünün kayboluşudur” dedi.

İNGİLİZCE EN BASKIN DİL HALİNE GELDİ
Örgütün Genel Kurul Başkanı Musa Bin Cafer Bin Hasan da, “azınlıkların konuştuğu dillerin, diğer dillerin ağırlığı altında ezilerek yok olmaması gerektiğini” söyledi. Hasan, İngilizceyi “baskın dil” haline getiren küresel dalgaya karşı gelmenin zor olduğunu da kabul etti. AB genelinde velilerin çocuklarının öğrenmesini istediği yabancı diller sıralamasında İngilizce, Fransızca ve Almanca önde geliyor.

İNGİLİZCE TÜRKLERİN DE TERCİHİ
AB’nin kamuoyu yoklamalarından sorumlu olan kurumu Eurobarometre’nin açıkladığı verilere göre, Türklerin yüzde 72’si çocuklarının İngilizce öğrenmesini tercih ediyor. Bu tercihte Almanca’nın oranı yüzde 52, Fransızca’nın oranı yüzde 12’de kalıyor.

Toplumlarda dilsel çeşitliliği desteklemek, dil öğretiminin geliştirilmesini, dilsel ve kültürel değerler konusunda bilinçlenmeyi gündemde tutmak amacıyla “Anadil Günü”nün kutlanma kararı 1999’da UNESCO tarafından alınmıştı.
Kaynak:Ntvmsnbc 21 Şubat 2006



 
Süper Teyze 16
Türkçe dersinin o günkü konusu zamirlerdi. Öğretmen dersi anlattıktan sonra  sorulara geçti. Önce Ali ’yi  kaldırdı. Ali sınıfın en çalışkan ama en şakacı öğrencisiydi. - Söyle bakalım Ali, devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.