Mega tsunami dünyayı vuracak
 

İspanya’nın Kanarya Adaları’nda bulunan La Palma’daki Cumbre Vieja Yanardağı’nın ne zaman patlayacağı endişeyle bekleniyor. Çünkü bu patlamayla 500 milyar tonluk bir kütle okyanusa gömülecek, bu da olağanüstü boyutlarda bir "mega tsunami"ye yol açacak.

İspanya’nın Kanarya Adaları, turistler kadar bilim adamlarının da ilgisini çekiyor. Ünlü tatil adası La Palma’daki Cumbre Vieja Yanardağı’nın ne zaman patlayacağı endişe ve tedirginlikle bekleniyor. Bazı bilim adamlarına göre, bu patlamayla, "Yaşlı Tepe" anlamına gelen Cumbre Vieja’nın yarısı, yani yaklaşık 500 km küplük bir kaya kitlesi okyanusa düşecek ve devasa boyutlarda bir tsunami meydana gelecek.
500 yıldır aktif durumda olan Cumbre Vieja 1949’da patladığında, batı yarısı çökerek Atlantik Okyanusu’nun dibine doğru kaymış ve adada 2 kilometre uzunluğunda derin bir çatlak meydana gelmişti. Bilim adamlarına göre, tarihi kestirilemeyen bir sonraki patlama, yerin dibinden yukarı çıkan magmanın ve patlamaların oluşturacağı baskıyla, yanardağın zaten çökmüş durumda olan batı yarısının bu kez bütünüyle Atlantik Okyanusu’na gömülmesine yol açacak.
500 milyar tonluk bu kütlenin okyanusa gömülmesi, bugüne kadar eşine rastlanmamış, olağanüstü boyutlarda bir "mega tsunami"nin oluşmasına yol açacak.
Kaynak:Milliyet 27 Şubat 2006


 
Süper Teyze 440
 Müzik dersinde öğretmen, piyano ile klasik parçalar çalıyor, öğrencilerden de çaldığı parçaların adlarını tahmin etmelerini istiyordu. Öğrencilerin çoğu yıl boyu öğretmenleriyle birlikte çalış devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.