Lavların yuttuğu kent ortaya çıkarıldı
 

Bilim insanları Endonezya’da şimdiye dek bilinen ancak hiç bir izine rastlanmayan Tambora uygarlığını gün ışığına çıkardı.

10 Nisan 1815’de Endonezya’nın Sumbawa adasında bulunan Tambora Yanardağı’ndan çıkan lavlar, çevrede yaşayan 88 bin kişiyi yutmuştu. Patlamadan sonra açlık ve hastalıklar nedeniyle ölü sayısı 117 bine çıkmıştı. Volkandan saçılan 400 milyon ton sülfürik gaz ve küller atmosferi kaplayarak Güneş ışınlarını kesmiş ve 1816 yazının tüm Dünya’da soğuk geçmesine neden olmuştu. İklimbilimciler bu etkiyle 1816 yılında yaz mevsiminin yaşanmadığını vurguluyor.

Araştırmayı yürüten University of Rhode Island uzmanlarından Dr. Haraldur Sigurdsson, ortaya çıkarılan enkazın 10 bin kişilik bir kasaba olduğu düşünüyor. Bilim insanları kasabanın, patlamanın olduğu 10 Nisan 1815’te lavların altında kaldığı anki şekliyle korunduğunu belirtiyor.

KÖY YANDIĞI ŞEKLİYLE BUGÜNE GELDİ
Bilim insanları, 2004 yılında yerlilerin eski bir mezarlık bulunduğunu söylemeleri üzerine söz konusu bulguların olduğu yerdeki volkanik kayaları delmeye başladı. Yeraltını inceleyen radarlar yardımıyla yerin 3 metre altında bir köy evine ulaşıldı. Söz konusu köy evi, lavlardan dolayı karbonize olmuştu. Lavlara gömülen köyden geriye çanak çömlek, karbonize tahtalar ve kemik parçaları kalmıştı.

Evin hemen yanında iki yanmış ceset ve kişisel eşyaları çıkarıldı. Bilim insanları tüm köyün yavaş yavaş gün ışığına çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Çıkarılan eşyalar üzerinde yapılan incelemelerde Tambora’lıların, Vietnam ve Kamboçya ile bağları bulunduğu görüldü.
 

Bölgeyi 20 yıldır araştıran Dr. Haraldur Sigurdsson, toprağın altından çıkan kasabayı Pompeii’ye benzeterek alanın gelecek yıllarda arkolojik açıdan büyük ilgi çekeceğini söyledi. Adaya ilk gelen İngiliz ve Hollandalı sömürgeciler, yerlilerin diğer Endonezya dillerine benzemeyen bir lisanı konuştuklarını yazmışlardı.
Kaynak:Ntvmsnbc 28 Şubat 2006

 
Süper Teyze 102
  O günkü dersin konusu, ‘çevre kirliliği’ idi. Öğretmen tehlikeleri ve alınması gereken önlemleri anlattıktan sonra sınıfa sordu : - Çevre kirliliği konusunda örnek verebilecek olan var mı a devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.