Astronotlar uzayda golf oynayacak
 

Rusya, Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan bir golf topunu Dünya yörüngesine fırlatacak. Ancak, golf topunun yörüngeden sekerek istasyona geri çarpma riski bulunuyor. 

Rus Uzay Dairesi ile Kanadalı ‘Element 21 Golf’ adlı bir şirket arasındaki sponsorluk anlaşması uyarınca, UUİ’deki astronotlar uzay yürüyüşü sırasında golf topunu özel bir platformdan fırlatacak. Fılatılışta kullanılacak golf sopası özel olarak UUİ’nin yapımında kullanılan metal alaşımla üretildi.

Golf topunun Dünya yörüngesinde yaklaşık 4 yıl dönmesi bekleniyor. Topun içindeki GPS sinyal vericisi sayesinde, yeryüzündeki bilgisayarlar topun Dünya etrafındaki dönüşünü takip edebilecek. En sonunda top irtifa kaybederek atmosfere düşecek ve sürtünmeyle yanarak Dünya’ya düşecek.

TOP İSTASYONA HASAR VEREBİLİR
Ancak bir senaryoya göre ise, topun yörüngeye girmeyip UUİ ile aynı düzlemde kalarak, geri istasyona çarpma ihtimali bulunuyor. İstasyonu çarpması durumunda ise top, çarpma açısı ve hız gibi faktörlere göre UUİ’ye ciddi zarar verebilir.

En kötü senaryo ise, topun yörüngeye girip burada hız kazanarak saniyede 9.4 kilometre süratle UUİ’ye geri çarpması. Golf topunun bu hızı, istasyonda 6.5 ton’luk bir kamyonun saatte 100 km’lik bir hızla çarpmasına eşit bir hasar bırakacak. Ancak bilim insanları bu senaryonun gerçekleşme olasılığını düşük buluyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 2 Mart 2006

 
Süper Teyze 74
Akşam yemeğinde Emre’nin babası oğluna sordu : - Anlat bakalım Emre,nasıl geçti günün ? Okulda neler yaptın ? Emre isteksizdi : -Her gün gibi bir gün işte baba. Öğretmen aynı şeyleri tekrar devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.