Molekülün ‘attosaniye’lik hareketi
 

Bilim insanları, bir molekülü saniyenin milyarda birinin milyarda biri (10-18) olan ‘attosaniye’lik süredeki hareketlerini gözlemledi.

Londra Imperial College uzmanları, molekülün şimdiye dek en ‘hızlı’ görüntülerini almayı başardı. Araştırmanın, molekülün kimyasal yapısı ile ilgili ipuçları vereceği ve geleceğin kuantum teknolojileri için önemli veriler sağlayacağı vurgulanıyor.

Araştırmayı yürüten Imperial College Fizik Bölümü öğretim üyesi Dr. John Tisch, BBC’ye verdiği demecinde, “Bir varlığın zamanla ilişkisi, zaman içinde geçirdiği değişim, o varlığın özüdür, biz varlığın en kısa aralıklar içinde değişimlerini gözlemliyoruz” şeklinde konuştu.

TARİHİN ‘EN ÇABUK’ DENEYİ
Elektronun sökülmesi ve yeniden yönlendirilmesini kapsayan söz konusu süreç, son derece hızlı oluşuyor. İşte bilim insanları 100 attosaniye’lik bu süreci gözlemlemeyi başardı. Bu şimdiye dek gerçekleştirilmiş en kısa ve hızlı gözlem.

Dr. Tisch deneyin kesinliğini şöyle tanımlıyor, “Attosaniye ölçeğindeki bu deney, Dünya ile Jüpiter arasındaki 630 milyon kilometre’lik mesafeyi insan kılı inceliğinde dilimlere ayırmaya benziyor.”
Kaynak:Ntvmsnbc 5 Mart 2006

 
Süper Teyze 438
   Ali ve Oktay sohbet ediyorlardı :   Senin baban spor yapar mı ? dedi Oktay. - Evet, dedi Al,i. Harika bir pul kolleksiyoncusudur ! - Ama pul toplamak spor sayılmaz ki, dedi  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.