Jüpiter ikinci kızıl beneğini büyütüyor
 

Bilim adamları, gaz devi Jüpiter’in yüzeyinde ikinci bir kızıl beneğin büyümekte olduğunu tespit etti. Yeni kızıl beneğe "Küçük Kızıl" adı verildi.

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) gökbilimcileri, Jüpiter’in yüzeyindeki "Büyük Kızıl Benek"in yanı sıra oluşmakta olan ikinci kızıl beneğe "Küçük Kızıl" adını verdiler. Her iki kızıl beneğin de Jüpiter’in bulut katmanında müthiş fırtınalara neden olduğunu belirten bilim insanları, ancak hangi karakteristik özelliklerin bu beneklere rengini verdiğini bilmiyorlar.

Nasa uzmanları, "Küçük Kızıl"ın, "Büyük kızıl Benek"in yarısı kadar büyüklükte olduğunu ve her ikisinin de aynı renkte olduğunu belirttiler.

Aralarında amatör gökbilimcilerin de bulunduğu bilim insanları, 2000’de ilk olarak 3 beyaz küçük nokta olarak tespit edilen, sonra birleşen ve büyüyen beneğin, Kasım 2005’ten Aralık 2005’e kadar yavaşça kahverengiye, son haftalarda da kırmızıya dönüştüğünü kaydettiler.

En az 300 yaşında olduğu tahmin edilen Büyük Kızıl Benek, dünyanın iki katı genişliğinde ve 23 bin km çapında. Donmuş su ve amonyak fırtınalarının hüküm sürdüğü tahmin edilen Jüpiter’in kütlesi, dünyanınkinin 318 katı, hacmiyse 1500 katı.  
Kaynak: Milliyet 8 Mart 2006
 

 
Süper Teyze 63
  Öğretmen biyoloji dersinde sınıfın en yaramaz çocuğu Berkcan’ı tahtaya kaldırmıştı : - Anlat bakalım Berkcan, tavuklar yumurtalarını neden kümese bırakırlar ? Berkcan düşünmeden cevap  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.