Nanoteknoloji kör farenin gözünü açtı
 

Bilim insanları, nanoteknoloji yöntemiyle kör farelerin yeniden görmesini sağladı. Yöntemin gelecekte insanlar üzerinde de denenmesi tasarlanıyor.

Nanoteknoloji şimdiye dek zor amaliyatlarla ancak sınırlı başarı sağlanan bazı konularda bilimin imdadına yetişiyor. MIT’de yapılan bir deneyde bilim insanları, önce bir travma etkisiyle farenin görme sinirlerine hasar vererek görme yetisini yitirmesini sağladı. Daha sonra fare aşılanarak, sentetik peptit adlı bir nanopartikül verildi. Aşının yapılmasını müteakip gözlemlerde farenin görme sinirlerinde iyileşme gözlendi.

Aşının vücuda verilmesiyle, 5 nanometre büyüklüğündeki peptit partiküller görme sinirlerine sızıyor ve sinirler arasında köprüler oluşturuyor. Köprüler sayesinde sinirler arasında iletişim kurulduğu saptandı.

YAŞLI FARELER DE DÜZELDİ
Bilim insanları, deneylerde kullanılan genç fareler kadar sinirlerinin büyümesi durmuş yaşlı farelerin de iyileşme göstermesini ‘olumlu ve sürpriz bir gelişme’ olarak değerlendiriyor.

Araştırmayı yürüten MIT nöroloji profesörü Dr. Rutledge Ellis-Behnke, aşılamayı takip eden ilk 24 saat içinde iyileşme gözlendiğini ifade etti. Aşıyla verilen nanopartiküllerin, 3 ila 4 hafta sonra idrar yoluyla vücuttan atıldığı belirlendi.

İNSANLAR ÜZERİNDE DENENECEK
Bir travma sonrası hasar gören sinir hücrelerinin ve dokularının onarımı tıp dünyası için en zor tedavilerden biri. Bilim insanları nanoteknolojinin bu konuda gelecekte önemli gelişmelere vesile olacağını düşünüyor. Dr. Ellis-Behnke, nanoteknolojiden gelecekte zorlu beyin ameliyatları sonrasında bazı yaşamsal fonksiyonların geri döndürülmesinde yararlanılacağını belirtiyor.
Kaynak: Ntvmsnbc 16 Mart 2006

 
Süper Teyze 188
Cem yakın arkadaşı Cenk’e sordu : - Bana 20 YTL borç verir misin Cenk ? Bu hafta çok parasızım. Cenk sıkkın : -Çok isterdim ama sadece 10 YTL var bende. Ne yapacağız ? dedi. Cem kurnazca devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.