’Evrenin bebekliği’ne bir adım daha yakınız
 

ABD’li bilim adamları, evrenin 13.7 milyar yıl önce büyük patlama ile oluştuğuna dair en iyi kanıtı buldu.

ABD’li bilim adamları evrenin 13.7 milyar yıl önce büyük patlama ile oluştuğuna dair şimdiye kadarki en iyi kanıtı bulduklarını açıkladı.

Evrenin bir saniyenin trilyonda biri sürede, bilye büyüklüğünden gerçek boyutuna oluştuğunu gösteren araştırma, önceki gün açıklandı.

NASA’nın 2001’de fırlatılan WMAP (Wilkinson Mikrowave Abisotropy Probe) uydusunun topladığı bilgilerin kullanıldığı araştırmada, mikrodalga ışınlarının büyük patlama teorisi (Big Bang) için deneysel destek sağladığı belirtiliyor. Evrenin 13.7 milyar yıl önce oluştuğunu doğrulayan bulgular, yıldızların bundan 400 milyon yıl sonra parlamaya başladığını gösteriyor.

Bilim adamları, bulguların ’evrenin bebekliği’ne bir bakış olduğu görüşünde. Bu dönemde gezegen, yıldız veya galaksilerin olmadığı, sadece ısı derecesinde ufak değişiklikler yaşandığı, bunların da zamanla maddelerin ve dünyanın oluşumuna yol açtığı belirtiliyor.
     
Evrendeki gizemli kara enerji
Araştırmaya göre, evrenin yüzde 4’ü sıradan maddeden, yüzde 22’si karanlık maddeden (ışık vermeyen ve ağırlığı ile anlaşılabilen maddeler), yüzde 74’ü ise gizemli bir kara enerjiden oluşuyor. Bu kara enerjinin ise evrenin halen yavaş da olsa sürmekte olan genişlemesine de neden olduğu düşünülüyor.

25 yıl önce Alan H. Guth tarafından öne sürülen ’Big Bang’, evrenin genişlemesinin, itici bir enerjinin ani patlaması ile çok küçük bir zaman diliminde gerçekleştiğini söylüyordu.  
 Kaynak: Milliyet 18 Mart 2006

 
Süper Teyze 194
Ayça özel bir öğretmenden piyano dersi alıyordu. O gün de öğretmeninin gelmesine çok az bir zaman kalmıştı. Ayça’nın annesi telaşlıydı : - Hadi kızım,hazırlan. Öğretmenin birazdan kapıyı çalar, devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.