Yüz kat güçlü yapay kas üretildi
 

Bilim adamları, alkol ve hidrojen ile çalışan yüksek güçte yapay kas geliştirdiler. Geliştirilen yapay kasın, engelliler için gelişkin protez yapımında kullanılabilmesinin yanı sıra; askerler, astronotlar ve itfaiyeciler için büyük yenilikler getirmesi bekleniyor. Yapılan açıklamaya göre yapay kas, insan vücudunun sahip olduğundan yüz kat daha güçlü.

Texas Üniversitesi’nde bulunan Nanotech Enstitüsü bilim adamları tarafından alkol ve hidrojen ile çalışan yapay kas geliştirildi. Geliştirilen iki değişik türdeki yapay kas, doğal kaslar gibi bir güç kaynağının kimyasal enerjisini mekanik enerjiye dönüştürüyor. Yapay kas; astronot, asker ve itfaiyecilere ‘harici iskelet’ ile insan üstü bir güç kazandırmayı vaat ederken insansı otonom robotlara da büyük bir ilerleme kazandıracak.

Normal bir insan vücudunun sahip olduğundan 100 kat daha güçlü olan yapay kas, enerjisin doğal kaslara benzer bir şekilde elde ediyor. Yapay kas, yakıttaki kimyasal enerjiyi, yakıt ve havadaki oksijenin karışımıyla oluşan bir katalitik reaksiyonla ısıya dönüştürüyor. 

Enerjisini yakıttan elde eden yapay kas, mikro ve nano boyutlara indirgenebilerek, performans artırımı için denizaltı ve uzay araçlarında “akıllı kaplama” olarak kullanılabilecek. Bilim adamlarına göre ayrıca, metal katalizin yerine enzimler kullanılarak besinden elde edilen yakıtları kullanan yapay kaslar üretilebilir. Bu şekilde yapay kasın insanlar tarafından daha kolay bir şekilde kullanılması sağlanacak.
Kaynak:Hürriyet 21 Mart 2006

 
Süper Teyze 75
İlkokula yeni başlayan Eray akşam yemeğinden sonra babasına yaklaştı ve çekinerek sordu : - Sıpa ne demek babacığım ? Babası kendinden emindi : - Eşeğin yavrusuna ‘sıpa’ denir yavrum. Neden devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.