En tehlikeli tür insan
 

BM yayınladığı raporda, dinozorlardan bu yana türlerin yok olmasının en büyük nedeninin insanlar olduğuna dikkat çekti.

Dinozorların yok olmasından bu yana türlerin ortadan kaybolmasının en büyük nedeninin insanlar olduğu ve bu yok olma sürecini yavaşlatmak için çok çaba gösterilmesi gerektiği belirtildi.

BM Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi Sekreterliği, Brezilya’nın Curitiba kentinde başlayan bir konferans nedeniyle yayımladığı raporda, “Aslında 65 milyon yıl önce dinozorların yok olmasından sonra yeryüzü tarihindeki en büyük altıncı türün yok olmasından biz sorumluyuz” denildi.

“Küresel Biyolojik Çeşitliliğe Bakışı” adlı 92 sayfalık raporda, insan nüfusunun 6,5 milyara yükselmesinin neden olduğu kirlilik, şehirlerin büyümesi, ormanların yok edilmesi ve küresel ısınmanın hem hayvanlara, hem de bitkilere zarar verdiği belirtildi.

Türlerin mevcut yok olma hızının eskisinden bin kat fazla olduğu ifade edilen raporda, 2002’de Johannesburg’daki BM zirvesinde belirlenen “türlerin yok olma hızında önemli düşüş sağlama” hedefi hatırlatıldı.

Dünya Koruma Birliği’nin hazırladığı “Kırmızı Liste”ye göre, son 500 yıl içinde, bilinen 844 hayvan ve bitki türü yok oldu.

Çöllerden ormanlara kadar çevrenin daha iyi korunması ve sudan keresteye kadar kaynakların daha iyi yönetilmesi istenen raporda, dünyanın kara yüzeylerinin yüzde 12’si koruma altına alınmış alan iken, okyanusların sadece binde 6’sının koruma altına alındığına dikkat çekildi.

Raporda, 2000-2005 arası yıllık net orman kaybının 7,3 milyon hektar olduğu, bunun Panama ya da İrlanda büyüklüğünde bir alana denk geldiği belirtildi. Raporda, 1990-2000 arasındaki 10 yıllık dönemde orman kaybının 8,9 milyon hektar olduğu hatırlatıldı.
Kaynak:Ntvmsnbc 21 Mart 2006

 
Süper Teyze 193
Serap dedesiyle sohbet ediyordu. Dedesi sordu : - Büyüdüğünde hangi sporu yapmak istersin kızım ? - Tenis, dedi Serap. Dedesi güldü : -Annen gibi yani ! - Annem artık tenis oynayamıyo devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.