Amazon ormanına kuraklık yarıyor
 

Dünyadaki diğer ormanların aksine, Amazon yağmur ormanlarının kuraklık dönemlerinde yağmurlu dönemlere göre daha hızlı büyüdüğü ortaya çıktı.

Yeryüzündeki bitkiler yağmur yedikleri aylarda büyürken, kurak geçen aylarda da büyümeleri yavaşlar. Botanikte kabul gören bu önerme ancak Amazon yağmur ormanları için geçerli değil. Bilim insanlarını şaşırtan bir araştırmaya göre, bu bölgedeki ormanlar kurak sezonda daha hızlı büyüyor.

University of Arizona uzmanları Brezilya’da yürüttükleri araştırmada biyolojik önermeleri tersine çeviren bir sonuçla karşılaştı. Normal şartlarda kuru aylarda bitkiler su yetersizliğinden dolayı yaprak dökerken bu kural Amazon ormanları için geçerli değil.

AMAZON’A KURAKLIK YARIYOR
Araştırmayı yürüten Dr. Alfredo Huete bulguları, “Bizim vardığımız sonuç bilinenin tam aksine, yağmurun durduğu zamanlar Amazon ormanları hızlı bir büyüme içine giriyor. Birden bire yapraklar açıyor, ağaçlara canlılık geliyor ve yeşilleniyorlar. Kuraklık sürdükçe yeşillik artıyor” şeklinde değerlendiriyor.

Söz konusu bulgu, Amazon ormanı içinde sadece balta girmemiş olarak tabir edilen sık bitki örtüsü için geçerli.
Kaynak: Ntvmsnbc 22 Mart 2006

 
Süper Teyze 315
Saflığıyla tanınan Gönül abla, hayvan satışları yapılan bir çiftlikte çalışmaya başlamıştı. İşe başladıktan birkaç ay sonra, bir müşterisi öfke içinde çalıştığı yere geldi ve  bağırmaya başladı : devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.