Dünya, yaşamı metan üreten canlılara borçlu
 

Metan üreten canlılar, bundan 3.7 milyar yıl önce yarattıkları sera etkisi sayesinde yeryüzünün canlı hayata uygun hale gelecek şekilde ısınmasına katkıda bulundu.

Küçük fakat, iklim değişikliğine neden olacak kadar etkinler. Metan üreten mikroskobik canlılar, Dünya’nın oluşumunun en erken yıllarında ortaya çıkarak, yaşamın gelişmesinde pay sahibi oldu. Bundan 700 milyon yıl önce, Dünya henüz soğukken ürettikleri metan, yeryüzünde sera etkisi yaratarak, ısınmaya neden oldu. Yeryüzünün ısınması da yaşamın gelişmesinin önünü açtı.

Bilim insanlarının ‘metanojen’ olanak tanımladığı metan üreten mikroskobik canlılar, saldıkları gazlarla sera etkisi yaratarak Dünya ikliminin soğumasını önledi. Bu teze göre, soğuk bir iklim yeryüzünde canlılar daha kök salmadan tüm canlı hayatın sonu olabilirdi.

Dünya’da metan üç kaynaktan geliyor; organik maddelerin termal olarak çürümesi, inorganik bileşenlerin girdiği kimyasal reaksiyonlar veya metan üreten canlıların gazı açığa çıkarması. Her bir kaynaktan çıkan metanın izotopu da farklı oluyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 23 Mart 2006

 
Süper Teyze 361
Yaşlı kadın, yolda rastladığı küçük oğlana sordu : - En yakın postahane nerede, biliyor musun oğlum ? Oğlan pis pis sırıttı : - Bilmiyorum ! Zaten bilsem de söylemem ! Yaşlı kadın çok si devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.