150 yıllık teoremi kanıtlayan matematikçiye ödül
 

Fourier’in 19’uncu yüzyılda ortaya attığı Harmonik Analiz Teorisi’ni kanıtlayan İsveçli matematikçi Lennart Carleson, Norveç hükümetinin verdiği Abel Ödülü’ne layık görüldü.

Dr. Carleson, Harmonik Analiz Teoremi’nin temelinde matematiksel ilke olarak ‘Fourier Serileri’nin yattığını kanıtlamıştı. Fransız matematikçi Jean Baptiste Fourier 1807’de, elektrik akımı veya ses dalgası gibi periyodik yapıların aslında birimsel matematiksel yapıtaşlarının toplamından oluştuğunu ortaya atarak, matematikte ‘harmonik analiz’ olarak bilinen branşı başlatmıştı.

Örnek olarak, bir borazan sesinin ses dalgası olarak tüm karmaşık yapısının, aslında kolayca algılanabilecek temel sinus ve kosinus dalgalarından oluştuğunu öne sürmüştü. Bu tezi sürdüren matematikçiler doğadaki tüm periyodik fenomenlerin, temel sinus ve kosinus dalgalarına bölünerek veya indirgenerek basitleştirilebileceğini vurgulamışlardı.

KANITLARI KADAR YÖNTEMLERİ DE İŞE YARADI
Ancak bu teorem, 1966 yılında Dr. Carleson’un yazdığı bir makaleye kadar 150 yıl kanıtlanamadı. Dr. Carleson harmonik analize konu olan doğal olayları (Gelgit olayları, ses dalgaları, alternatif elektrik akımları ve mekanik hareketler) dinamik sistemler olarak adlandırılan, zaman içinde değişime uğrayan sistemlerle birlikte ele almıştı. İsveçli matematikçinin geliştirdiği yöntemler, bugün diğer branşlarda da kullanılır hale geldi.
 

Ödül komitesi tarafından yapılan açıklamada, İsveç Kraliyet Teknoloji Enstitüsü uzmanı Dr. Carleson’a 6 milyon kuron (yaklaşık 1 milyon bin dolar) para ödülü verileceği belirtildi. Ödül komitesi açıklamasında, Dr. Carleson’un teoremleri kanıtlarken kullandığı metotların, başlıbaşına teoremler kadar önemli olduğu belirtildi. Komite ayrıca, Dr. Carleson’un İsveç okullarında matematiği sevdirme yönündeki çalışmalarını övdü.
Kaynak:Ntvmsnbc 24 Mart 2006

 
Süper Teyze 56
Öğretmen Cem’i tahtaya kaldırır ve sorar : - Bana söyleyebilir misin, neden balıklar ses çıkaramazlar ? Cem gülümser : - Çok basit öğretmenim ! Siz de başınızı suyun altına sokun da deneyin b devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.