Süpersonik jet sesin 7’nci katında
 

Avustralya’da denenen yeni bir jet teknolojisi sesin 7 katı hıza ulaşıyor. Uçağın sivil havacılıkta kullanılması halinde, Londra-Sidney mesafesini 2 saate indireceği belirtiliyor.

Hyshot III adlı jet uçağı önce Terrier-Orion adlı bir rocketin sırtında gökyüzüne çıkarıldı. Taşıyıcı uçak 314 km/saat hıza ulaşınca Hyshot III jetini 35 km irtifada serbest bıraktı. Süper hızlı jet, daha sonra motorlarını ateşleyerek Mach 7.6 (9 bin km/saat) hızına ulaştı.

İngiliz QinetiQ şirketi tarafından tasarlanan Hyshot III jetinin gelecekte kıtalararası uçuşların kısaltacağı belirtiliyor. İlk etapta Dünya yörüngesine girecek uydularda kullanılacak olan scramjet’lerin gelecekte sivil havacılıkta Londra-Sidney arasını 2 saate indirmesi umuluyor.

OKSİJENİ HAVADAN ALIYOR
Scramjet olarak adlandırılan bu tip uçaklar, hidrojeni yakmak için gerekli oksijeni havadan temin ediyor. Böylece ayrıca bir oksijen deposuna ihtiyaç duymuyor.

Halen en hızlı konsvansiyonel uçak olan ABD Hava Kuvvetleri’ne bağlı SR-71 Blackbird, sesin 3.2 katına ulaşıyor (Mach 3.2). Bu hız saatte 3 bin 529 kilometre demek. ABD, Avrupa Birliği, Çin, Japonya ve Rusya scramjet teknolojileri üzerine denemeler yapıyor.
Kaynak:Ntvmsnbc 27 Mart 2006

 
Süper Teyze 56
Öğretmen Cem’i tahtaya kaldırır ve sorar : - Bana söyleyebilir misin, neden balıklar ses çıkaramazlar ? Cem gülümser : - Çok basit öğretmenim ! Siz de başınızı suyun altına sokun da deneyin b devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.