Okullardaki tehlike: Cıva
 

Kayseri Tabip Odası Başkanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, buharlaşmayla solunan cıvanın, beyin ve sinir sistemini zedelediğini söyledi.

Prof. Dr. Selim Kurtoğlu, “Özellikle fen liselerindeki laboratuvarlarda bazı öğrenciler, cıvayla direkt temasta bulunuyor. Hatta cıvayı laboratuvar dışına çıkarıp, oyuncak gibi oynuyorlar. Cıva, buharlaşabilen bir madde. Buharlaşmayla solunan cıva, akciğere yerleşip beyin ve sinir sisteminizedeler. Buna maruz kalanlarda, terleme, adale ağrıları, yüksek tansiyon, zayıflama ve avuç içlerinde kızarıklık gibi belirtiler baş gösterir” uyarısında bulundu.

Prof. Dr. Kurtoğlu, düzenlediği basın toplantısında, Kayseri’deki sağlık sorunları arasında çeşitli nedenlere bağlı zehirlenme olaylarının önemli oranda yer tuttuğunu belirtti. Çamaşır suyu, tiner ve yağ çözücü gibi kimyasalların zaman zaman çocuklar tarafından su sanılarak içildiğine dikkati çeken Kurtoğlu, buna bağlı olarak gırtlakta meydana gelen yanma sonucunda tahriş olan dokuların kendini yenileyemediğini, ciddi sağlık sorunlarının baş gösterdiğini kaydetti.

Bazı ev kadınlarının, temizlik yaparken tuz ruhu, amonyak ve çamaşır suyunu karıştırmaları sonucu ortaya çıkan gazdan da zehirlenebildiklerini ifade eden Kurtoğlu, bu durumdan kaçınılması gerektiğine işaret etti.

Bazı okullardaki laboratuvarlarda da zehirlenme vakalarına tanık olunduğunu belirten Kurtoğlu, şöyle konuştu:
“Özellikle fen liselerindeki laboratuvarlarda bazı öğrenciler, cıvayla direkt temasta bulunuyor. Hatta cıvayı laboratuvar dışına çıkarıp, oyuncak gibi oynuyorlar. Cıva, buharlaşabilen bir madde. Buharlaşmayla solunan cıva, akciğere yerleşip beyin ve sinir sisteminizedeler. Buna maruz kalanlarda, terleme, adale ağrıları, yüksek tansiyon, zayıflama ve avuç içlerinde kızarıklık gibi belirtiler baş gösterir. Evlerde bulunan termometrelerin çeşitli nedenlerle kırılması sonucu da cıva açığa çıkar. Ebeveynler, çocuklarının cıvayla temasını engellemeli, pencere ve kapılar açılarak ev havalandırılmalı.”
Kaynak: Ntvmsnbc 1 Nisan 2006

 
Süper Teyze 382
Okulun son günü karnesini alan Osman eve geldi ve annesi ile kucaklaştı. - Karneni aldın  mı benim akıllı oğlum ? diye sordu kadın. - Evet anneciğim, kızmayacağına söz verirsen göstereceğ devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.