Kimsesiz Miniklere Operada Eğitim
  Kimsesiz çocuklardan oluşan 45 kişilik bir koro kuran Yasemin Kumral, bu projenin dünyada bir ilk olduğunu söylüyor. Kumral, Devlet Opera ve Balesi’nin binasında eğitim gören "Altın Çocuklar"ın iyi birer sanatçı olacağından emin
Sincan ve Atatürk Çocuk Yuvaları’nda kalan 45 çocuk, hayatlarına Yasemin Kumral girene kadar Devlet Opera ve Balesi çatısı altında, profesyonel bir müzik eğitimi alacaklarını belki de hayal bile edemezlerdi. Ama şimdi, Devlet Opera ve Balesi’nin görevlendirdiği bir orkestra şefi, bir müzik öğretmeni ve sanatçı Yasemin Kumral’ın önderliğinde sanatçı olmak yolunda ilk adımlarını attılar.
Devlet Opera ve Balesi orkestra şefi Mustafa Erdoğan, Müzik Öğretmeni Elif Doğanarslan ve Yasemin Kumral’dan eğitim alan Altın Çocuklar, her cumartesi opera binasında kendileri için ayrılan çalışma salonunda eğitim görüyorlar. Öncelikli olarak bir konser vermeye hazırlanan Altın Çocuklar’ın uzun vadede konservatuara girmesi ve bu koronun devamlılığının sağlanması hedefleniyor. Bu tarz bir çocuk korosunun dünyadaki tek örneğinin Altın Çocuklar korosu olduğunu belirten Yasemin Kumral, bu projeyi bir ’masal’ olarak nitelendiriyor: "Çocuk yurtlarının kendi bünyelerinde kurduğu korolar muhakkak vardır. Ama kimsesiz çocuklara yönelik bu kadar ciddi bir eğitimin verildiği, uzun vadeli eğitimi hedefleyen, bu çocuklardan birer sanatçı yaratacak olan tek çalışma bu. Tüm kimsesiz çocuklara ulaşmak mümkün olmadı, ancak önemli bir adım atıldı ve elimizden geleni yaptık."
Projeyi Devlet Opera ve Genel Müdürü Remzi Buharalı’ya götürdüğünde hiç tereddüt etmeden kabul ettiğini belirten Kumral, 6 ay boyunca kimsesiz çocukların kaldığı yurtları dolaştıklarını, yetenekli çocukları seçtiklerini söylüyor. Müzik eğitiminin erken yaşlarda başlaması gerektiğini düşünen Kumral, ilköğretim çağındaki, özellikle de ilkokuldaki çocukları seçtiklerini belirtiyor: "Bütün amacımız, bu çocukları özenilen, hayranlık duyulan bir konuma getirmek" diyor. Kumral, hayata geçirmeye hazırlandığı yeni projenin mağdur sanatçılara yönelik bir çalışma olduğunu da sözlerine ekliyor.


Kaynak: Sabah 18 Mayıs 2004
 
Süper Teyze 306
Bebeklerini arabalarında gezdirmeye çıkmış iki anne, karşıdan karşıya geçmek üzere, aynı kaldırımda yan yana durmuş,yeşil ışığın yanmasını bekliyorlardı. Bebekler bu fırsattan yararlanıp sohbete baş devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.