Spirit, Mars’ta sekerek yürüyecek
 

NASA’nın Mars’ta hayat izi arayan ikiz robotlarından Spirit’in bozulan tekerleğinden umut kesildi. NASA uzmanları, aracı kalan 5 tekerlekle yürütecek.

NASA’nın Spirit aracı bundan sonra yoluna sekerek devam edecek. Spirit’in bir tekerleğinin çalışmaması nedeniyle NASA uzmanları, aracı tozluk zeminlerde yürütemeyecek. Kışa giren Mars’ta Güneş ışınlarından daha iyi yararlanması gereken Spirit, kendine kışı geçireceği uygun bir bölge bulma telaşında.

Spirit’in sağ ön tekerleği iki hafta önce bozulmuş, arıza nedeni olarak da tekerleği işleten motorun kısa devre yapmış olması gösterilmişti. Aynı tekerlekte 2004 yılında da yine bir sorun çıkmış, ancak önceki arıza yazılım kökenli olduğu için uzaktan kumandayla restart edilerek onarılabilmişti.

KARDA OTOMOBİL KULLANMAK’ GİBİ
Bu seferki arıza mekanik olduğundan uzaktan kumanda ile çözülemiyor. NASA uzmanları Spirit’in kalan 5 tekerlekle de yol alabileceğini vurguluyor. Ancak, bu kez aracın kumandası mühendislerin tabiriyle ‘karda otomobil kullanmaya’ benzeyecek.

Spirit’in kumandasından sorumlu mühendisler sık sık biraraya gelerek aracın daha çok günışığı alan kuzeye doğru yolalması için uygun yol stratejilerini masaya yatırıyor. Spirit’in 100 metre yakınında uygun bir nokta bulundu.

Gezegene indiği 2004 yılında 900 vat/saat güçle çalışan araç şimdilerde güç tüketimini 330 vat/saat’e düşürdü.
Kaynak: Ntvmsnbc 4 Nisan 2006

 
Süper Teyze 372
Küçük Koray kahvaltı masasında anne ve babasıyla sohbet ediyordu : - Dün gece korkunç bir rüya gördüm, dedi. - Hayırdır inşallah, neymiş  ? dedi merakla annesi. - Ne kadar korkun old devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.