9000 ışık yılı uzaklıkta bir ’Süper Dünya’ keşfedildi
 

Harvard-Smithsonian Astrofizik Enstitüsü astronomları tarafından yapılan açıklamaya göre, güneş sistemimizin dışındaki bu gezegen dünyamızdan aşağı yukarı 13 misli ağır ve buz ve kayalıktan oluşmakta.

Gezegendeki sıcaklığın Ğ203 derece olduğunu tahmin eden bilim adamları bu yüzden yaşam veya sıvı suyun bulunmayacağını söylediler.

Buzlu gökcismi, güneşe benzer bir yıldız etrafında dönmekte ve bu iki gökcismin arasındaki mesafe yaklaşık olarak Jüpiter ve Güneşimiz arasındaki mesafe kadar.

Yeni gezegen OGLE-2005-BLG-169Lb olarak isimlendirildi. Ohio Eyalet Üniversitesi astronomi profesörü Andrew Gould, daha önce aynı olanaklara sahip olmadıkları için bu tür bir sistemi gözlemleyemediklerini söyledi.

Astronomlar, yeni gezegeni kütleçekimsel mikro mercek gözlemi yöntemiyle buldular. Bu gözlem yöntemiyle bir gökcismi kütleçekim etkisiyle arkasındaki gezegen aydınlanmakta. Aydınlanmanın gücü, gökcismin gezegenin önündeki hareketine göre değişmekte.

Araştırmacılar aslında bu gökcismi geçen yılın Nisan ayında "Optical Gravitational Lensing Experiments (OGLE)" projesi çerçevesinde saptamışlardı.

Gould ve Varşova Üniversitesi Gözlemevi’nden Andrzej Udalski 1 Mayısta yıldızın hızla büyüdüğünü fark etmişler. Bunun üzerine Arizona’daki MDM Gözlemevi’nde yapılan 1000’den fazla ölçümle "Süper Dünya" bulunmuş.
Kaynak:Hürriyet 1 Nisan 2006

 
Süper Teyze 425
 Küçük Oktay kahvaltı masasında mızmızlanıyor, annesinin hazırladıklarını yememek için binbir bahane buluyordu. Son olarak : Bu yumurtayı yiyemem ! diye bağırdı Çok sert olmuş ! Annesi sabırl devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.