Uranüs halkalarından biri mavi çıktı
 

Astronomların yeni gözlemleri sonucunda Güneş Sistemi’nin yedinci gezegeni olan Uranüs’ün halkalarından birisinin mavi olduğu anlaşıldı. Uranüs, yeni keşfedilen bu özelliğiyle Satürn’den sonra Güneş Sistemi’nde mavi halkaya sahip ikinci gezegen olma unvanına sahip oldu.

Astronomlar, Güneş Sistemi’nin yedinci gezegeni olan Uranüs’ün halkalarından birisinin aslında mavi olduğunu açıkladılar. Bu keşif sayesinde Uranüs, Satürn’den sonra Güneş Sistemi’nde mavi halkaya sahip ikinci gezegen oldu. Bilim adamları, mavi halkanın muhtemel kaynağı olarak dev gezegene eşlik eden ufak bir uyduyu gösteriyorlar.

Halkalarda bulunan ‘toz’ parçacıkları, ışığı yansıtarak bir renk bütünlüğüne dönüşüyorlar. Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün gezegenlerinde bulunan halkalar çoğunlukla küçük ve büyük parçacıklardan oluşuyorlar. Bu da genelde kırmızı renkte halkaların ortaya çıkmasına neden oluyor. Küçük parçalar ise mavi ışık yansıtarak diğer halkalardan farklılaşıyor.

 Bilim adamları bu renk yansımasını Dünya atmosferinde bulunan ve gökyüzünün mavi olarak gözükmesini sağlayan çok ufak moleküllere benzetiyor.
Kaynak: Hürriyet 10 Nisan 2006

 
Süper Teyze 400
Şubat ayının ortasında, bahçedeki büyük vişne ağacının gövdesinde, bir salyangoz ve bir tırtıl karşılaşırlar. Tırtıl salyangoza sorar : - Bu soğuk kış gününde, burada ne arıyorsun arkadaşım ? - Vi devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.