Ay’da depremler on dakika sürüyor
 

Amerikan Uzay Ajansı NASA, önümüzdeki yıllarda bir uzay istasyonu kurduğunda yapıların depreme dayanıklı olması gerekiyor. Çünkü Ay’da sık sık yaşanan depremlerin bazıları on dakikadan bile daha uzun sürüyor.

Ay’da meydana gelen depremleri inceleyen Notre Dame Üniversitesi (Amerika) araştırmacısı Clive Neal, Ay’ın üzerine esnek yapıların ve bir de ölçüm ağının kurulmasını önermekte.

Nasa’dan yapılan açıklamaya göre bu sismometre, Ay istasyonu için en uygun yerin saptanmasında yararlı olacak. Apollo misyonunun astronotları 1969-1971 yılları arasında dört ayrı bölgeye sismometre yerleştirmişlerdi.

Bu aletler 1977 yılına kadar veri gönderdiler dünyaya. Araştırmacılar bugüne kadar kaydedilmiş yaklaşık 12.000 depremi inceleyerek dört farklı kategoriye göre sınıflandırdılar.

Buna göre Ay’ın üzerinde kurulacak yapılar için Ay’daki gelgitlerle, uzaktaki meteorit çarpışmaları ve gece-gündüz değişimiyle meydana gelen depremler daha az sorun yaratacak gibi. Fakat özel bir deprem tipi bilim adamlarını endişelendirmekte.

Derinlik 20 km

20km derinlikte meydana gelen yatay depremler on dakika kadar devam edebiliyor ve hesaplamalara göre dünyadaki 5.5 büyüklüğündeki depremlere eşitler.

Dünyada büyüklüğü yüksek deprem bile iki dakikadan fazla sürmez. Gerçi 5.5 büyüklüğünde bir depremde sıvalı yapıların duvarları çatlar sadece ama bu tür bir çatlak Ay istasyonunun sonunu getirebilir.

Dünyadaki depremlerin kısa süreli oluşu, topraktaki nem oranına bağlanmakta, çünkü nem titreşimleri zayıflatmakta. Fakat Ay’ın zeminini kuru ve kayalık. Yatay depremin nedeni henüz bilinmiyor ama Neal, Ay’ın yüzerine 20 sismometrelik bir ölçüm ağının kurulmasını önermekte. Bu şekilde en güvenli bölgeler bulunabilir, diyen bilim adamı ayrıca Nasa’nın Mars’ın yüzey yapısı hakkında da daha fazla bilgi edinmesini önermekte.
Kaynak:Hürriyet 7 Nisan 2006

 
Süper Teyze 108
Biyoloji dersinde öğretmen Mehmet’e sordu: - Biliyorsun Mehmet, kedilerin dört ayakları vardır. - Evet öğretmenim, dedi Mehmet. - Peki biz kedileri nasıl adlandırıyoruz ? - Dörtayaklılar devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.