NASA, Ay’da delik açacak
 

NASA, Ay’da suyun varlığını araştırmak için 2009’da uyduya darbe füzesi atarak bir delik açacak.

NASA, 2009 yılında Ay’a Lunar Reconnaissance Orbiter adlı bir uzay aracı gönderecek. Lunar Reconnaissance Orbiter, uzaktan güdümlü bir darbe füzesi atarak Ay’da uygun bir arazide krater deliği oluşturacak. Uzaya aracı bu deliği daha sonra uzaydan inceleyerek, su arayacak. NASA, projeyi Ay’da kurulacak insanlı uzay kolonilerine uygun arazı keşfinin bir aşaması olarak değerlendiriyor.

NASA, saatte 9 bin kilometre hızla Ay’a çarpacak darbe füzesinin, uydu yüzeyinde futbol sahasının üçte biri genişliğinde bir delik açacağını ve çıkan toprağın uzaya saçılacağını düşünüyor. Geçen yıl Temmuz ayında Tempel 1 kuyrukluyıldızından darbeyle parça koparıp bunu inceleyen Deep Impact aracının işleyişine benzer şekilde, Ay yörüngesindeki araç da açtığı deliği inceleycek.

AY’DA UZAY İSTASYONU 2018’DE
Lunar Reconnaissance Orbiter uzay aracı, Ekim 2008’de Ay’a doğru yola çıkacak. Ay yörüngesindeyken yüzeyin haritalarını çıkaracak olan araç, astronotların adım atması için uygun arazi arayacak. Şimdilik bu iş için en uygun arazi olarak uydunun güney kutbu gösteriliyor. NASA 2018 yılında Ay’a insanlı bir uzay istasyonu kuracağını duyurmuştu.

DAHA ÖNCE HİDROJEN ÇIKMIŞTI
Deliğin açıldığı bölgede su çıkması halinde, bu uzay istasyonu mürettebatı tarafından çeşitli şekillerde kullanılabilecek. Daha önce Ay’ın kutup bölgelerinde suyun bir bileşeni olan hidrojene rastlanmıştı. Bu bulgu kutup bölgelerinde suyun donmuş halde varolabileceğine kanıt sayılmıştı.

Proje, NASA’nın Ay’da açtığı ilk delik olmayacak. Kurum daha önce de 1960’larda dokuz adet Ranger füzesi fırlatmış ve bunların üçü hedefi vurmuştu.
Kaynak:Ntvmsnbc 11 Nisan 2006

 
Süper Teyze 301
Özgür, dayısıyla birlikte Hayvanat Bahçesini  dolaşıyordu. Birden, bir köşede oturmuş ağlayan bir hayvan bakıcısı  dikkatini çekti. Dayanamadı, yanına gidip adama sordu :  devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.