Toprağa rengini karbon veriyor
 

Uzaydan bakıldığında Dünya mavi gözüküyor. Ancak yeryüzünden toprağın gerçek rengi kahverengi. Bilim insanları toprağın rengini nasıl kazandığını araştırdı.

Yapılan araştırmalara göre, toprağa rengini veren yeşil yapraklı bitkilerin binlerce yılda oluşturduğu karbon katmanı. Bitkiler ölüp de büzüldüklerinde yaprakları buruşup yere düşüyor. Bu yapraklar, bitkinin yaşam süresi boyunca biriktirdiği karbonu depolayan organlar.

Topraktaki milyonlarca mikroskopik canlı, bu ölü yaprakları özel salgıladıkları bir enzimle parçalıyor. Bu şekilde mikroskopik canlılar karbonun toprağa karışmasına vesile oluyor. Karbonun da bir kısmını yiyen mikroskopik canlılar, ölünce yedikleri karbon da toprağa karışıyor. Gerek mikroskopik canlıların çıkardığı, gerekse yaprakların toprağa gömülmesiyle karbon zamanla birikiyor.

KARBON KAHVERENGİ YAPAR
Mikroskopik canlılardan geriye kalan maddeler binyıllarca boyunca birikiyor. Karbon, Güneş ışınlarındaki renkleri emerek karşılığında kahverengini yansıtıyor. Biriken karbon zengini bu tortu toprağa kahverengilik veriyor.

Buna karşılık, çöller sarı, demir zengini topraklar kiremit kırmızı. Dünyanın her bölgesinde toprak aynı renkte değil. Bunun nedenini ise araştırmayı yapan University of California-Irvine ekologlarından Dr. Steven Allison şöyle yanıtlıyor: “Bir toprakta yeterince karbon biriktirmezse, farklı kendi minerallerine göre renklerde belirebilir.”
Kaynak:Ntvmsnbc 12 Nisan 2006

 
Süper Teyze 446
 Doğacan, ailesinin gözbebeğiydi. Özellikle on yaş büyük ağabeyi Doğacan’ı çok çok sever,bir dediğini iki etmemeye çalışırdı. Doğacan ‘ın doğumgünü yaklaşırken bütün aile sürpriz hediyeler hazı devam >>
 
 
 
Sende dün ile bugünün farklı olmadığını düşünüyorsun?
Evet, çok sıkıcı
Hayır, her zaman fark var
Bilmem ki.
 
    
 
 

Copyright (C) 2024 Kumsaati Ltd. Şti. Her Hakkı Saklıdır.